No volem més peatges

Paco García Latorre

Paco Garcia, gabinet presidència Corts Valencianes

Fa més d’any i mig que una de les propostes de Compromís es feia realitat a l’Estat Espanyol. Era l’alliberament de l’AP-7, una reivindicació històrica del Poble Valencià que la Coalició va posar damunt la taula al Congrés i el Senat en reiterades ocasions i que, finalment va veure la llum l’últim dia de 2019 amb l’aixecament de les tanques dels seus peatges.

Va ser un moment històric, ja que esta infraestructura viària  la teníem més que pagada en les concessions que s’havien anat prorrogant entre governs de la UCD, PSOE i PP durant prop de 50 anys . A partir d’eixe moment, els 367 quilòmetres de l’autopista entre Tarragona i Alacant s’integraven a la xarxa estatal de carreteres d’alta capacitat gratuïtes i es gestionarien de forma directa pel Ministeri de Foment.

Este fet va suposar un estalvi molt gran, no sols per als vehicles particulars, sinó també per als transportistes que tenen en l’AP7 un eix referent en la Mediterrània, ja que esta via és l’arteria que subministra tot tipus de mercaderies entre el centre europeu i el nord africà, i que mostra la necessitat de desenvolupar i articular el tant reclamat corredor mediterrani i una bona xarxa de rodalies en la Comunitat.

Ara, ens hem assabentat que el Govern Espanyol vol fer un pas enrere i fer que les autovies siguen de pagament a tot l’Estat. Una equivocació de primer ordre, ja que les valencianes i els valencians tenim més que pagades les nostres autovies i autopistes, i volem gaudir d’elles sense cap peatge o impost merament recaptatori amb l’únic objectiu de fer Caixa.

Esta mesura sembla clarament injusta, ja que el pes impositiu recaurà novament en els mes desfavorits, els treballadors i  professionals que usen estes vies de gran capacitat per a exportar els nostres productes i mercaderies, així com també en els usuaris turistes que, majoritàriament usen estes vies per no poder usar altres transports més cars, alhora que són una part important del ingressos al nostre PIB autonòmic i una font de creació d’ocupació.

No volem pagar novament peatges. El Govern espanyol no pot jugar amb el pa de milions de valencians i valencianes. Per contra, ha de començar a executar les obres i infraestructures compromeses en els pressupostos de l’Estat, pagar el deute històric que arrossega amb el País Valencià i fer una revisió en profunditat del finançament autonòmic. La resta són ocurrències sense precedents, sobretot ara, que havien aconseguit revertir una situació de peatges injustos i sobreexplotats en l’AP7.

El President Sánchez ha de mirar cap al futur i ser lleial amb els ciutadans valencians, complir amb els acords adoptats amb Compromís i capitalitzar el nostre territori per a fer de la nostra terra un espai d’oportunitats i projectes de vida. Però, això no es fa amb nous peatges.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà