2024: Menys inversions per al Camp de Túria

Pau Andrés, diputat provincial del Camp de Túria per Compromís

Sovint es parla del paper que juguen els Ajuntaments en atendre les necessitats dels veïns i veïnes, a través de les inversions en noves infraestructures que milloren la prestació dels serveis públics. La realitat del Camp de Túria amb pobles mitjans i xicotets fa que estes inversions necessiten del suport financer de la Diputació i la Generalitat (ara governades pel PP), un suport que este 2024 serà menor que amb els governs del Botànic.

L’aprovació recent del nou Pla Obert d’Inversions de la Diputació ja ens dona alguns claus en eixe sentit. Des de Compromís veiem amb preocupació com s’eliminen les línies de subvenció vinculades a la transició ecològica i adaptació dels nostres poblesa l’emergència climàtica, en un any especialment dur per la sequera.Si les Diputacions encara servixen per alguna cosa és precisament per a fomentar el desenvolupament de les nostres poblacions amb una orientació ecològica i social. La fusió de línies dins del Pla d’Inversions ocasiona confusió als municipis i sobretot menors facilitats per a construir ciutats més amables amb més serveis per a les persones.

En esta ocasió les partides de la Diputació destinades a l’autoconsum elèctric se suprimixen mentre que la d’inversions per al cicle integral de l’aigua es retalla un 84%. Mentrestant, l’apartat d’assumptes taurins veu com augmenta un 61% el seu pressupost. Qüestió de prioritats del President Mompó.

Això té un impacte directe al Camp de Túria, castigant els municipis més proactius en la recerca de recursos en els anteriors anys. Marines i Serra per exemple disposaran de menys recursos que l’anterior legislatura per a fer inversions als seus pobles, mentre que en altres municipis les pujades són simbòliques i seran absorbides per l’augment dels preus de les obres.

També el Fons de Cooperació de Municipal veu minvar els seus recursos. Es tracta d’un Fons amb el qual els Ajuntaments fan front a despeses corrents, evitant impactar eixos costos en els veïns i veïnes. El pressupost ordinari de la Diputació veu com es reduïx un 33% eixa línia, el que vol dir que els Ajuntaments del Camp de Túria perdran més d’1 milió d’euros sols en 2024.

Els comptes de la Generalitat per a 2024 tampoc ens porten millors notícies. A més de la retallada generalitzada en beques educatives o l’augment de les llistes d’espera de sanitat o dependència, veiem com importants inversions desapareixen. Tal com denunciava el Grup Parlamentari Compromís, moltes de les inversions per a reformes i noves infraestructures en centres educatius estan en perill amb el nou pressupost. Parlem de posar en risc la construcció del segonInstitut públic a La Pobla o Bétera o les millores als Col·legis de Primària de Casinos, Llíria o l’Elianai així fins a un total de 12 inversions en matèria educativa en la comarca.

Igualment en matèria de centres sanitaris es retalla un 93% els diners per a la construcció del nou Centre de Salut a Sant Antoni de Benaixeve i un 96% en el cas de Riba-roja. També han esborrat per complet la partida de 1,5 milions d’euros per a les reformes necessàries a l’Hospital de Llíria. Quant a les infraestructures de serveis socials, la dotació prevista per la Conselleria és del tot insuficient per a portar endavant les obres de la nova Residència de Diversitat Funcional a Llíria o la nova Residència de Majors a Riba-roja incloses pel govern del Botànic en la seua planificació.

En conjunt, ens trobem davant uns nous pressupostos que perjudiquen la nostra comarca, fent que les reivindicacions que estaven sent ateses pels anteriors governs amb Compromís a la Diputació i la Generalitat ara desapareguen. De nou estarem als carrers i les institucions per reclamar les millores que la nostra gent mereix.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà