Es confirma el diputat de Ens Uneix, no varien Les Corts i una moneda decideix una alcaldia

elecciones votaciones

Recompte definitiu de les eleccions del 28M

El recompte definitiu de les eleccions autonòmiques i municipals del 28M en la Comunitat Valenciana ha confirmat que el diputat provincial d’Ontinyent és per a Ens Uneix, no ha canviat l’atribució d’escons de Les Corts a Alacant, ha resolt amb una moneda l’alcaldia de Alcocer, i la de Gestalgar queda a costa d’un recurs.

Les Juntes Electorals han iniciat aquest divendres l’escrutini definitiu de les eleccions del passat diumenge, en el qual s’ha computat el vot dels valencians que resideixen a l’estranger i s’han verificat les actes de les meses electorals, en algunes de les quals els partits han demanat que es revisaren vots donats per nuls.

Ens Uneix té la clau

Un dels escrutinis que s’ha seguit amb més atenció és el del partit judicial d’Ontinyent, pel paper que jugarà en la conformació de la nova Diputació de València: finalment s’ha confirmat que el diputat provincial li correspon a Ens Uneix, per una diferència de només 17 vots sobre el PP.

Natàlia Enguix revalidarà per tant l’escó com a diputada provincial del partit que va fundar l’anterior president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, després de ser expulsat del PSPV pel cas Alqueria, del qual acaba de ser absolt, i serà clau per a decidir el color d’una institució on la dreta suma 15 diputats (13 PP i 2 Vox) i l’esquerra també 15 (12 PSOE i 3 Compromís).

També s’estava pendent del recompte en la Junta Provincial d’Alacant, on l’últim diputat a les Corts li ho va adjudicar Vox però el PSOE es va quedar a 283 vots, per la qual cosa considerava que amb el còmput de vots dels valencians que resideixen a l’estranger (el vot CERA, que tradicionalment guanya l’esquerra) podia arrabassar-li’l.

Finalment, i encara que els socialistes han resultat ser els més votats pels residents en l’exterior, no ha variat la distribució d’escons obtinguda la nit del 28M i es mantenen en aquesta circumscripció els 15 escons del PP, els 11 del PSOE, els 5 de Vox i els 4 de Compromís.

Alcocer se sorteja i Gastalgar espera

Dels dos municipis en els quals va haver-hi empat de vots (en tots dos casos entre el PP i el PSOE), en una ja s’ha resolt per a qui serà l’alcaldia: la d’Alcosser de Planes (Alacant), gràcies a una moneda d’euro llançada a l’aire que ha determinat que la vara de comandament serà per a la socialista María Ballesteros.

Gràcies a aqueix sorteig, es trenca l’empat a 68 vots entre els dos partits i al PSOE se li adjudiquen 4 regidors i el PP es queda amb 3 en aquesta xicoteta localitat d’interior de 254 habitants.

L’empat ha persistit a Gestalgar, on el PSOE no ha aconseguit que la Junta Electoral de Zona declarara vàlid un vot que es va donar per nul la nit electoral en tindre un trencament en la part blanca de la papereta i no ha arribat el vot d’una estudiant que està d’Erasmus.

En aquest cas, el PSOE ha presentat un recurs per a intentar que es valide la papereta trencada, de manera que s’esperarà que hi haja una resolució, i si finalment es mantinguera l’empat a 207 vots entre el PSOE (que governa des de 2003) i el PP es farà un sorteig.

L’anècdota del recompte

L’anècdota dels recomptes definitius la deixa una papereta per a les eleccions municipals de València de la candidatura de Compromís, en la qual el número 1 estava envoltat amb un cercle i al costat del nom del cap de llista i actual alcalde en funcions, Joan Ribó, algú va escriure “Et vull, gràcies x tot” al costat d’un cor dibuixat.

Ribó ha lamentat que la Junta Electoral haja invalidat aqueix vot per considerar que qui el va emetre no tenia clara la intenció de vot. “Una llàstima. Jo sí que tinc molt clara la intenció d’aqueixa persona: Gràcies pel teu suport i afecte!”, ha respost l’alcalde, qui ha citat una sentència del TSJCV que indica que els traços accentuen la voluntat de l’elector a favor de la candidatura.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà