L’Eliana descobreix part de la seua història a través del llibre ‘Calleja. Guerra, botín y fortuna’

L’autor porta vora 20 anys investigant sobre la vida del Virrei Calleja

El passat divendres 22 de març, el saló de plens de l’ajuntament de l’Eliana va acollir la presentació del llibre “Calleja. Guerra, botín y fortuna”, de la mà del seu autor Juan Ortiz, Doctor en Història pel Col·legi de Mèxic i investigador de la Universitat Veracruzana. Un acte sobre la figura de Félix María Calleja del Rey, militar espanyol i virrei del segle XIX que va tindre una gran transcendència en la història de Mèxic, i que va acabar els seus dies en la Torre del Virrei de la localitat.

Amb aquest acte, el Doctor Ortiz va presentar la nova edició del llibre, resultat de gairebé 20 anys d’àrdua recerca sobre la figura de Calleja, cap de l’exèrcit contrainsurgent durant l’anomenada “Reconquesta” de la Nova Espanya i aplicador de la Constitució de 1812. Una figura que, segons l’autor, “va ser molt feroç i sanguinari amb els insurgents, però se li arriba a equiparar amb Hernán Cortés, ja que d’alguna forma va ser el reconquistador de Mèxic, creant un pla militar que li va funcionar fins i tot en territoris que la monarquia de Fernando VII ja donava per perduts”.

En el col·loqui també hi van intervenir Jorge Català i Manuel Chust, tots dos professors universitaris d’Història per la Universitat de València i la Universitat Jaume I. Els convidats van introduir als assistents en el context de la noblesa valenciana del segle XIX, així com van relatar el difícil procés pel qual el Doctor Ortiz va anar recopilant informació sobre aquest personatge històric.

En el llibre s’inclou un inventari de béns i propietats a Espanya que el Virrei va reunir després de 30 anys de labor militar i negocis contrabandistes a Mèxic, bona part d’elles situades en el regne de València. També s’inclou un llistat de persones vinculades a les propietats de Calleja, algunes de les quals es corresponen amb “sagues” de l’Eliana que arriben fins als nostres dies.

En paraules de l’alcalde i regidor de Cultura, Salva Torrent: “Amb aquest
acte hem tingut l’oportunitat d’aprendre i conèixer més sobre la història
del nostre poble, de la mà del Doctor i a través de la figura de Calleja.”

No hi han comentaris

Deixar un comentari

El vostre correu no es publicarà.