L’Eliana recupera la tradicional ‘fireta’ del 9 d’Octubre

Presentació 9Octubre

La cita inclourà el XXXIV Ciclopasseig, partida de pilota i un concert infantil

L’Ajuntament de l’Eliana ha presentat hui els actes de commemoració del 9 d’Octubre, que se celebraran al llarg d’aquest mes amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana.

La programació s’estrenarà amb la presentació del llibre de Victor Iñúrrria ‘Projectes 1975-2008, 33 anys d’obra arquitectònica a l’Eliana’ aquest dimarts 4 i seguirà el dijous amb un especial contacontes a la Biblioteca titulat ‘La porta del meu castell’, de la mà d’Eva Andújar i dirigit a xiquets a partir de cinc anys.

El mateix dijous serà també la presentació del programa ‘Voluntariat pel Valencià’, que buscarà posar en contacte a persones que volen aprendre valencià amb persones voluntàries que el parlen habitualment, amb l’objectiu de fomentar l’aprenentatge i l’ús de la llengua pròpia d’una manera divertida i dinàmica.

El divendres 7 serà la inauguració de l’exposició ‘Indumentària valenciana’ en el Centre Sociocultural, una cita en la qual es mostraran diferents escenes de la vida quotidiana, que recrearan costums de l’època i que permetrà conéixer els diferents estils i peces de la indumentària tradicional. L’exposició, organitzada per l’Associació Cultural Folklòrica La Llauradora, es podrà visitar fins al divendres 21 d’octubre.

El dissabte 8 tornarà el torneig de la Fallera Calavera dirigida a joves d’entre 14 i 30 anys, que estarà acompanyat per un esmorzar valencià en la plaça del País Valencià. Al migdia tindrà lloc l’acte de commemoració del 20 aniversari de la inauguració de l’Espai Vicente Tarrazona al Parc de la Pinada i, a la vesprada, la jornada tancarà amb ‘Concert Valencià’ amb la veu de La Maria, que homenatjarà el cant valencià i els seus referents.

El dia central de les celebracions arrancarà, com és habitual, amb el Ciclopasseig. En aquesta 34 edició, aquest passeig amb bicicleta per a tota la família, espera superar els 1.000 participants per a continuar fomentant així l’esport a l’aire lliure, combinant-lo amb la diversió tant per a majors com per a xicotets. Per a poder participar és necessari inscriure’s prèviament en el Poliesportiu abans del divendres 7 o a través d’Instagram o Telegram @escuelasmunicipalesleliana.

La jornada continuarà recuperant la tradicional ‘Fireta’, en la plaça del País Valencià amb una mostra d’activitats d’associacions i un punt de lectura en valencià de la Biblioteca i de les llibreries locals. La pilota valenciana es colarà també en la programació amb una partida al carrer de Santa Teresa a les 17 hores i, per als més xicotets, també en la plaça del País Valencià se celebrarà el concert infantil ‘Canta canalla’ amb unes lletres iròniques i plenes de bon humor, les i els més xicotets gaudiran cantant en valencià. La cita tancarà amb focs artificials com a conclusió del Dia de la Comunitat Valenciana 2022.

El cap de setmana següent continuarà amb activitats destinades als joves de la localitat amb EliJove2022 el dissabte 15 en el passeig Secondo Baldin, que acollirà actuacions de grups locals, tallers, zona de chill out i food tracks. En el marc d’Anem al Teatre, el mateix dia l’Auditori obrirà les seues portes a l’obra en valencià ‘La comèdia de la vida’, protagonitzada per l’elianera Lola Moltó i Marta Chiner. Les entrades estan disponibles a través d’ Elientrada.

L’endemà la plaça del País Valencià albergarà, a partir de les 12 del migdia, el concert ‘Recorda’m’ amb la també elianera Susana Marco a la trompeta i Manel Barea al piano.

Els actes commemoratius d’aquest 9 d’Octubre es tancaran el dilluns 17 a la vesprada a la biblioteca amb la lectura, per part de veïns, d’uns textos facilitats pel Ministeri de Cultura amb motiu del VII Dia de les Escriptores i amb un espectacle de titelles per al públic infantil.

A més, s’inaugurarà l’exposició ‘Nosaltres, les escriptores valencianes en el temps’, que es podrà visitar fins al pròxim 31 d’octubre. La mostra reconstrueix el rastre que escriptores com Carme Miquel, Isabel Clara-Simó o María Beneyto han deixat en la literatura.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà