Crítiques de la ‘Coalició Compromís’ cap al PP local per no cumplir amb la Llei de Memòria Històrica

El Camp de Túria
La formació política ‘Coalició Compromís’ ha denunciat que, a la Pobla de Vallbona, encara perdura un carrer que suposa una flagrant violació de la Llei de Memòria Històrica, aprovada pel Congrés dels Diputats el passat 31 d’octubre de 2007.

José García

La coalició ecosocialista recorda que l’actual Llei de la Memòria Històrica estableix que les administracions públiques “prendran les mesures adients per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i d’altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, sobre la sublevació militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura”.

El nom al que es refereixen des de la ‘Coalició Compromís’ és José Antonio Primo de Rivera, fundador de la feixista formació Falange Espanyola. Este carrer està situat al nucli urbà i, des del partit ecosocialista, s’ha reclamat a l’equip de govern poblà, encapçalat per l’alcaldessa del PP Mari Carmen Contelles, l’eliminació immediata dels carrers amb una nomenclatura contrària a la democràcia.

La Pobla és un dels pocs municipis valencians on encara hi ha una abundància de carrers, nomenclatura i ubicacions amb records evidents a l’època franquista o antidemocràtics. De fet, i com recorden des de ‘Coalició Compromís’, “fins les darreries de l’any 2005 no es va treure el bust de Franco d’una plaça ben céntrica, gràcies a una coalició de govern progressista”. Mentre governà a la Pobla el PP, la representació del dictador es va mantindre al seu lloc.

Entre altres reminiscències franquistes als carrers de la Pobla es potden citar els casos dels carrers Angel del Alcázar, Calvo Sotelo, o tinent coronel Guillermo Roch; a més, al cementiri municipal hi ha una capella dedicada només als morts del conegut com a bàndol nacional, tot i ser un emplaçament gestionat i finançat íntegrament per l’ajuntament.

La regidora de ‘Coalició Compromís’ a la Pobla, Iris Marco, ha lamentat que la Pobla encara siga “un dels escassos pobles valencians coneguts pels records franquistes per culpa d’un PP local que no rebutja qualsevol tipus de relació amb el règim anterior a la Democràcia”.

En el mes d’abril passat, l’Ajuntament de València va aprovar una proposta de ‘Coalició Compromís’ idèntic al de la Pobla: en aquell cas, el nom del carrer era també José Antonio Primo de Rivera, i estaba situat a la pedania de Mahuella, junt al terme municipal d’Albuixech. Ara, des d’esta formació opositora reclamen a l’equip de govern poblà que accepte aplicar la normativa vigent en matèria de nomenclatura de carrers, insígnies i plaques.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà