Banner papereria Ruiz

Llíria declara Bé de Rellevància Local els 43 aljubs

algibe camp de turia

La major part dels elements catalogats son anteriors al segle XX

L’Ajuntament de Llíria ha declarat com a Bé de Rellevància Local (BRL) els 43 aljubs que s’incorporen al patrimoni hidràulic d’interès etnològic local per a la seua identificació, conservació, catalogació i protecció.

Els aljubs són construccions que se situaven al llarg i ample de tot el terme municipal, principalment, a llocs accessibles junt als principals camins rurals, per tal de permetre el subministrament regular d’aigua als habitants i al ramat i, alhora, per assegurar el manteniment del reg.

Segons el regidor de Cultura i Patrimoni, Paco García, estos elements “continuen formant part del paisatge rural i formen part de la memòria col·lectiva dels treballadors del camp. La major part dels elements catalogats foren construïts amb anterioritat al segle XX, i la major part reparats o adequats a meitat del segle XX, tot i tindre constància d’este tipus de construccions ja des de l’època ibèrica i romana”.

Entre els elements protegits, tipològicament s’han catalogat dos formes d’aljubs: uns amb volta de canó i altres amb cúpula. Pel que a les dimensions, hi ha molta diversitat, encara que destaquen els grans aljubs que, per la seua funció i dimensions, es convertien en grans magatzems d’aigua, amb una capacitat d’albergar entre 200 i 300 metres cúbics d’aigua.

El treball de catalogació ha estat elaborat per un equip encapçalat pel director del MALL, Xavier Vidal, la tècnic de restauració Tània Pérez, i la col·laboració en treballs de camp i administratius per part de Verónica Valero (MALL) i els vigilants urbanístics Vicent Calduch i Agustín López.    

No hi han comentaris

Deixar un comentari

El vostre correu no es publicarà.