Cultura reconeix el MUCA de Riba-roja com a museu

museo ceramica camp de turia

Alberga una col·lecció de peces dels segles XIV, XV i XVI

La Conselleria de Cultura ha reconegut el Museu de Ceràmica del Castell de Riba-roja de Túria (MUCA) com a museu de la Comunitat Valenciana.

El museu alberga una col·lecció de peces ceràmiques dels segles XIV, XV i XVI recuperades durant les excavacions arqueològiques realitzades al castell de Riba-roja de Túria que pertanyien als aixovars domèstics dels seus habitants i a la decoració i arquitectura de l’edifici.

Per a l’exposició s’ha seleccionat una mostra dels materials que en millor estat de conservació es mantenien i que formaven part de l’arquitectura de l’edifici com ara taulellets, ‘socarrats’ i ceràmiques que s’inserien en les voltes, dovelles, etc, i de la vida quotidiana com olles, cànters, pitxers, escudelles, plats, etc.

S’hi exhibeixen les peces recuperades en l’etapa històrica més representativa del castell, i es pot ampliar la col·lecció en diferents sales amb altres períodes documentats com les èpoques islàmica, moderna i contemporània.

El museu s’ubica al Castell, que es compon de dos edificis connectats per un pati central. L’evolució arquitectònica de l’edifici s’inicia en el segle XI amb la construcció d’una fortificació a la qual es van afegint elements defensius i torres.

En el segle XIII va passar a ser residència dels senyors de la vila i baronia fins que van desaparéixer els senyorius en el segle XIX. Els cartells divulgatius expliquen la història, evolució, arquitectura, usos i activitats artesanals desenvolupades en aquest edifici fins a l’actualitat.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà