Restauren monedes i adorns del jaciment de València la Vella de Riba-roja

yacimentos ribarroja

Aquest conjunt de materials inclou una moneda del rei ostrogot Totila encunyada a Roma

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació està restaurant un conjunt de peces metàl·liques del jaciment de València la Vella de Riba-roja de Túria.

Aquest conjunt de materials inclou monedes: ‘nummus’ visigots, ‘nummus’ ostrogots, ‘nummus’ de Valentinià, ‘decanummus’ de Justinià, i una moneda excepcional del rei ostrogot Totila, encunyada a Roma. També consta, a més, d’adorns com un anell, fragments de cinturó i una figureta d’un bou.

València la Vella és un jaciment visigot de caràcter militar de 5 hectàrees d’extensió, assentat en una lloma sobre el riu Túria, i protegit per una muralla proveïda de huit torres quadrades. Aquest castre visigot va formar part de la xarxa d’assentaments defensius de la seu episcopal de València, creats en els temps de Leovigild per a fer front a l’ocupació bizantina del sud i sud-est peninsular.

Els materials procedeixen de les excavacions realitzades entre els anys 2016 i 2022, que han proporcionat abundants materials com ara ceràmiques dels segles VI-VII dC que, per la seua tipologia, assenyalen contactes amb el nord d’Àfrica i el Mediterrani oriental i nombroses peces metàl·liques que seran restaurades en l’IVCR+ per a la seua exposició posterior.

València la Vella és un dels exemples més notables d’assentament militar visigot de la península Ibèrica. Pels seus valors patrimonials es convertirà en parc arqueològic de caràcter científic, educatiu i turístic.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà