Compromís per Riba-roja registra una moció per a la defensa d’unes festes igualitàries

rafa folgado

Segons l’edil ecofeminista Rafa Folgado “aquesta moció naix fruit de la necessitat d’implementar la igualtat de manera transversal a les festes”i ha explicat que “entre les reivindicacions s’incideix en l’actual situació de les Festes dels Fadrins” de Riba-roja de Túria

El passat dilluns, el grup municipal de Compromís va presentar una moció en defensa de la consecució d’unes festes igualitàries, un fet que, encara que avui en dia, pot semblar paradigmàtic en gran part dels municipis valencians, no ho és en Riba-roja.

Les Festes dels Fadrins s’han convertit amb el pas del temps en un referent a la Comarca, no obstant això s’han quedat retardades en la inclusió de dones en el si de la seua organització, vulnerant així articles constitucionals, com ara és l’article 22 de la Constitució Espanyola.

L’Ajuntament i l’actual equip de govern s’han mostrat passius durant aquests ultims anys, així i tot sent coneixedors de l’existència de votacions entre els xics organitzadors de les  festes davant la voluntat de les xiques de la “quinta” d’organitzar la festa de manera conjunta. Aquesta problemàtica s’ha donat en anys anteriors on s’han dut a terme fins a dues votacions amb la finalitat d’aconseguir el “no” a la participació de les dones.

Resulta paradigmàtic que la tradició siga la major defensa davant la perpetuació del vet a les dones en la festa, ja que, durant l’any 87, es va celebrar una festa mixta i, on a més a més, el grup encarregat de l’organització es va desvincular de la naturalesa catòlica d’aquesta festivitat.

Per això, ha remarcat l’edil Rafa Folgado que “és el moment d’actuar de manera immediata, perquè com a Poder Públic, hem de complir i fer complir la Constitució i per tant, l’Ajuntament no pot de cap manera donar suport Institucional ni Econòmic a cap entitat que pense que pot actuar de manera discriminatòria”.

L’actualitat política i els valors que defenen han portat al grup municipal de Compromís a redactar i registrar aquesta moció. A més a més, insten a la resta de grups municipals progressistes i constitucionals a recolzar aquesta moció, deixant també la porta oberta a l’adhesió dels diferents partits a aquesta.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà