Riba-roja acull una assemblea extraordinària per a impulsar de nou l’Associació de la Immediata

Riba-roja

Els municipis posen el focus en la redacció d’un pla director de conservació i recuperació de la línia defensiva

ls Castell de Riba-roja ha acollit aquest setmana la celebració de l’Assemblea Extraordinària de l’Associació de Municipis Vinculats a la Immediata, després de dos anys d’inactivitat a conseqüència de la pandèmia.

A la reunió han assistit l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, l’alcalde de Vilamarxant, Xavier Jorge, el regidor de Medi Ambient de Riba-roja, José Luis Ramos, la tinenta alcalde de San Antonio de Benagéber, Marta Retamosa, la regidor de Patrimoni i Memòria Democràtica, Alicia Piquer, el regidor de Patrimoni de Bétera, Joaquín Gómez i una representació de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria. A més s’ha comptat amb la participació dels investigadors, José Durbán Aparisi i José Aleixandre

Aquesta associació va nàixer en 2017 amb la finalitat de posar en valor la línia Puig- Els Carasols, a través de l’estudi, la protecció i rehabilitació del seu patrimoni bèl·lic. Formen part d’ella els municipis del Puig, Nàquera, Montcada, Rafelbunyol, BéteraSan Antonio de Benagéber, L’Eliana, Llíria, Vilamarxant i Riba-roja, poblacions unides pel sistema de trinxeres de la Guerra Civil, declarades com a Béns Immobles de Rellevància Local per la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. Es tracta d’una de les línies defensives més importants de la Comunitat Valenciana, el trajecte de les quals de 26 quilòmetres travessa des del Puig fins a Els Carasols.

En l’Assemblea s’ha acordat impulsar la redacció d’un Pla Director per a coordinar l’estratègia de recuperació de la Immediata, que pose en valor la línia Puig- Els Carasols, a través de l’estudi, la protecció i rehabilitació del seu patrimoni bèl·lic, en memòria d’una etapa rellevant de la nostra història més recent. La recuperació de la memòria està vinculada al ODS 16, objectiu de desenvolupament sostenible que advoca per promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l’accés a la justícia per a tots i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

Per a això s’ha emplaçat als membres de l’Associació a una pròxima reunió que se celebrarà la primera quinzena de setembre. En aquesta assemblea, assumirà la presidència de l’Associació el municipi de Bétera i el Puig ostentarà la vicepresidència.

En la reunió s’ha abordat també l’interés de la ciutat de València per adherir-se a l’associació de municipis vinculats a la Immediata, donada la vinculació que la ciutat als municipis, entre El Puig i Riba-roja que van albergar en els seus territoris trinxeres, búnquers, galeries, refugis, nius de metralladores i punts de comandament, per a defensar València davant l’avanç de les tropes franquistes entre 1938 i 1939.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha declarat després de la reunió “era necessari reprendre l’impuls d’aquesta associació que recull els vestigis de la Guerra Civil entre el Puig a Carassols i ens congratulem de la incorporació de la València ciutat”. Raga ha aprofitat per a agrair la participació de Durban, expert de la Immediata, per les seues aportacions sempre interessants i esclaridores”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà