“El meu objectiu per a la pròxima legislatura és un pla Renove, carrer per carrer”

robert raga
Robert Raga. FOTOS: PAU TINEO

Entrevistem a Robert Raga (PSPV), alcalde de Riba-roja

Parlem en el seu despatx amb Robert Raga, alcalde socialista de Riba-roja el primer dia del nou curs escolar, també polític, i hores abans que oficialitze la seua candidatura a  les eleccions municipals de maig de 2023 en una Executiva extraordinària del seu partit.

Què és el que li ha portat a tractar de renovar o ampliar el compromís de 8 anys que va adquirir a l’inici del seu mandat amb els veïns de Riba-roja?

La veritat és que una part principal ha sigut la pandèmia perquè tots els projectes que teníem importants s’han quedat una mica embossats. Tant a nivell de l’Estat com del Govern valencià no s’ha pogut acabar de complir allò que vaig prometre. La pandèmia ha fet que modifiquem pressupostos i que els terminis i les prioritats canvien i per tant els reptes estan molt encarrilats però fa falta continuar liderant això perquè els compromisos que tenia, en aquest cas amb el president de la Generalitat, es puguen complir. Són projectes molt important per a Riba-roja com el metre que vindrà soterrat a l’altura del centre de salut actual, el segon ceptre de salut, la finalització del tram de la 370 que ve de Manises, la reforma del col·legi Cervantes amb 7 milions d’euros de l’Edificant, el projecte de Pacadar on van una residència i centre de dia per a persones majors i amb diversitat funcional. A més, els meus companys m’ho han demanat i jo sempre vaig dir que estava a disposició. Tenia un compromís per a huit anys però a causa de les circumstàncies tan especials que han hagut, tant les reflexions dels meus companys com la meua pròpia m’han portat a fer un pas avant i amb moltes ganes perquè crec que podem liderar bastant bé perquè aqueixos projectes i alguns més, com el Genésis Túria, es complisquen.

Tenia un compromís de huit anys però la pandèmia m’ha portat a fer un pas avant i amb moltes ganes

L’objectiu és continuar fent-lo en solitari?, aspira a revalidar la majoria absoluta de 2019?

La legislatura que ve el meu objectiu és mantindre la majoria absoluta. Un dels nostres objectius quan entrem era que la gent tornara a creure en la política sana, és un art meravellós que és transformar aquelles coses sempre que tingues majories i pugues convéncer a gent. Això és apassionant. Creem la Regidoria de Participació i Transparència i som el primer municipi de la Comunitat Valenciana i l’el 35 d’Espanya. Que qualsevol veí puga saber l’agenda de l’alcalde, què cobra o el pressupost d’execució. Hem fet un ajuntament molt més accessible i més controlable pels ciutadans i els partits polítics. I ho hem fet sempre en companyia. Tenim majoria absoluta però en la junta de govern estan Ciutadans i Compromís. Li ho vaig oferir a tots menys a Vox, que és la línia roja. Tots els pressupostos els he trets amb més de dues forces polítiques, a part del PSPV. La política també ha d’ensenyar-te, veníem d’altres pràctiques que volíem modificar. Ens situa en un partit d’esquerres central, que no de centre, amb la idea que cal aprendre dels errors comesos i sí que és un objectiu. Hem fet una enquesta del partit que diu que els ciutadans estan molt satisfets amb la política en Riba-roja i això és molt important. Que et diguen pel carrer que eres pròxim, et fa estar a gust. Si haguera observat que crec rebuig la decisió haguera sigut una altra, però veig que els meus ciutadans m’animen, això sempre t’alegra. Hem treballat molt i he intentat fer equip i anem sobrats de gent que pot rellevar-me.

Quin és l’objectiu per a la pròxima legislatura, més enllà dels grans projectes?

El meu objectiu per a la pròxima legislatura el tinc claríssim.  El nostre municipi necessita el Pla Renove, que és una diagnosi carrer per carrer de les 12 urbanitzacions, el nucli urbà i els polígons: vorades, asfalt, il·luminació que suposarà una inversió de 30 milions de fons propis. El meu objectiu és que tingues el carrer en perfecte estat i que siguen segures. Fa falta ser pràctic i després de reunir-me amb la llibreta a la mà per a apuntar el que reclamen els veïns és el que he detectat.

Ha citat els polígons. En aquestes dues legislatures s’han invertit 10 milions  en les àrees industrials.

Tenim 2.000 empreses i tinc un compromís molt important amb els empresaris. Necessitem més infraestructures de l’Estat  bàsicament la línia C3, l’accés a la A-7, desdoblegar l’A-3 i desenvolupar sòls. Som l’ajuntament que més subvencions estem traient de l’IVACE i adjudiquem un servei de manteniment per a neteja viària, jardineria i *señalítica que ha transformat el polígon i té un retorn de 2 milions d’euros tots els anys. La taxa d’atur s’ha reduït 10 punts. Hem passat d’un 22 a 12%, una mica menys que la mitjana valenciana i nacional.

Serà una tardor complicada econòmicament, com afronta el futur immediat el municipi?

El 23 serà un any complicat, però estem preparats. Traurem a la tardor un paquet de mesures per al comerç i les famílies perquè aguanten l’estirada. Hem incrementat un 90% els serveis socials, d’un a dos milions d’euro i posat en marxa programes per a xiquets de 0 a 3, per a malaltia mental greu, el servei d’àpats social de 365 dies, el SAD. Hem sigut dels municipis que més ajudes hem donat en la pandèmia. Per això crec que aguantarem millor la crisi.

A la tardor traurem un paquet de mesures perquè el comerç i les famílies aguanten l’estirada

Quant als comptes municipals, l’última liquidació llança un romanent de 6 milions d’euros.

Hem generat més ingressos. Segons la liquidació de l’any passat vam ingressar 35 i gastem 33 milions d’euros perquè les empreses han  facturat. No hem tocat els impostos, baixem l’IBI rústic l’any passat, en el 2016 vam baixar un 16% de mitjana de càrrega a les famílies entre IBI urbà, vehicles i no hem tocat res. Les dades són molt bons, tenim en els comptes una liquiditat de 9,5 milions d’euros, d’altra banda tenim préstecs a llarg termini un per a la compra dels terrenys de Pacadar pel qual ens demanaven 25 milions d’euros i ho hem tret per 4,5 milions. A més ací a més del centre de salut i les residències van unes pistes d’atletisme, la nova llar de jubilat, un aparcament per a 200 vehicles i una zona esportiva. Ens quedaria la ciutat esportiva en la zona del Quint. I estem negociant la compra d’una antiga discoteca perquè siga un centre de seguretat amb Policia Local, Protecció Civil i un parc forestal de bombers.

Quin paper pot jugar Riba-roja en el context comarcal?

És un moment de les aliances. La comarca no és Ademús, encara que és l’eix central, està el sud: Loriguilla, Riba-roja, amb el riu per mitjà. El paper que juga Riba-roja és d’arribar a acords perquè hi haja una mobilitat en tota la comarca i una connexió per a fer comarca i dinamitzar els municipis. El nostre paper és sempre el de secundar. Més enllà de la crítica política intent sempre arribar a acords per a traure projectes avance amb Ciutadans a Loriguilla –en el seu moment- i a Vilamarxant sense mirar colors polítics sinó els  interessos de la ciutadania. És un paper important perquè aportem molt a la Mancomunitat Camp de Túria i sempre hem sigut solidaris amb els xicotets. Invertim molt en cooperació internacional amb tres projectes a Togo i el Sàhara i amb Càritas. Els alcaldes com molt gelosos, tots volem el millor per al nostre poble, però hi ha coses que aconseguint la col·laboració es guanya espai. I una altra cosa importants que nosaltres sempre hem anat a demanar però donant, oferint col·laboració econòmica.

Aquest estiu s’ha acomiadat a Roberto Gil, es farà algun tipus d’homenatge?

S’estan considerant idees. Una d’elles és un museu perquè conservava a la seua casa els trofeus, les samarretes, les retallades de premsa. Caldrà parlar amb la família. Ha sigut una persona molt especial per al nostre municipi. Ho ha sigut tot en el futbol i una persona molt del poble, sempre ha sigut un més.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà