Les exhumacions en Villar obrin una nova via per a localitzar als veïns de Riba-roja represaliats en la Guerra Civil

fosas ribarroja

L’Ajuntament de Riba-roja ja va iniciar en 2018 el procés de cerca en esta localitat de La Serrania

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga s’ha traslladat este matí a Villar del Arzobispo per a conéixer els treballs d’exhumació que s’estan duent a terme el cementeri de la localitat. Després de la troballa durant esta última campanya de dues fosses comunes i altres restes individuals, els esforços se centren ara a localitzar als represaliats de Riba-roja que, segons tots els indicis, podrien estar enterrats en el campsant.

L’alcalde, acompanyat de la regidora d’Educació i Memòria Democràtica, Eva Lara, i una representació de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Democràtica de Riba-roja de Túria, ha visitat les excavacions amb l’alcaldessa de Villar, Maria Ángeles Beaus i l’equip tècnic encarregat dels treballs.

L’Ajuntament de Riba-roja va iniciar el procés de cerca al novembre de 2018 junt amb el de Villar del Arzobispo, amb la finalitat de localitzar als tres veïns de Riba-roja afusellats i soterrats en fosses comunes, a la fi de la Guerra Civil, entre finals d’abril i principis de maig de 1939.

Els testimoniatges de l’època van ratificar l’afusellament de 12 persones, en un sol dia, dels quals tres veïns eren de Riba-roja, Amadeo Bellver Mas i José Bigorra Pedrós, de 36 i 28 anys i José Lerma Ingresa. Després de romandre empresonats durant anys en una presó de Llíria, van ser traslladats a Villar on els van afusellar i enterrats en una fossa comuna.

Després de diversos intents fallits que van centrar les labors de cerca en els voltants de l’antic camp de futbol de la Lloma, els treballs de localització es van reprendre al febrer d’enguany en el cementeri de Villar atesos altres testimoniatges de l’època.

L’Ajuntament de Villar va centrar la seua atenció en esta zona i els resultats obtinguts per l’equip d’antropòlegs de l’Associació Científica d’Arqueig Antro, han sigut la troballa de diferents restes associades a un pilot d’aviació i alguns combatents en el front, que a penes superaven la majoria d’edat en el moment del seu afusellament.

Les evidències apunten al fet que la fossa trobada, en la qual actualment s’estan realitzant sondejos, podrien acollir les restes dels veïns afusellats. No obstant això estos treballs estan sent interferits per la presència d’enterraments que es van realitzar en els 80.

L’Ajuntament de Villar ja ha contactat amb les famílies per a facilitar-los l’exhumació i trasllat de les restes a una altra zona de nínxols del cementeri, ja que des de fa quatre anys la normativa no permet els enterraments en el sòl.

Tant l’Ajuntament de Villar com el de Riba-roja de Túria han mostrat la seua total disposició a continuar buscant línies de finançament per a localitzar les restes en una pròxima campanya.

Raga ha valorat que “es tracta d’un gran avanç i és necessari que es continue invertint per part de les Administracions per a poder rescabalar el mal que van patir els nostres veïns i el sofriment de les famílies, que té el dret a honrar als seus familiars en Riba-roja”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà