Riba-roja sol·licita a la Generalitat que revise les autoritzacions d’emissions de les pedreres

El ple aprova una proposta del PSPV per a reclamar mesures amb el suport de Compromís, EU-Podem i el PP i l’abstenció de Vox

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja ha aprovat una proposta del PSPV en la qual insta a la Generalitat revisar les autoritzacions d’emissions concedides a les tres empreses mercantils que exploten i gestionen les pedreres del terme municipal que es dediquen a l’extracció i el tractament de calcària en diverses àrees i zones de la localitat.

L’acord de sol·licitud aprovat pel ple ha comptat amb el vot a favor del govern del PSPV, a més, de Compromís, EU-Podem i el PP mentre que Vox ha votat abstenció a la proposta plenària. Les peticions de la sessió plenària es dirigeixen a la secció de Qualitat Ambiental, dependent de la conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El text de la proposta aprovada pel ple recorda que les tres activitats d’extracció de calcàries –Aristaria, Corporació F. Túria i *Cemex Operacions- tenen concedides les seues llicències municipals condicionades a l’autorització d’emissions que emet el Servei Territorial de Medi *Ambient (secció de Qualitat Ambiental), una condició indispensable poder realitzar la seua activitat.

La resolució plenària recorda que tant les autoritzacions d’emissions com la inspecció dels paràmetres són competència de la Generalitat Valenciana i, per això, insta la conselleria d’Agricultura revisar totes dues autoritzacions: les relatives a les emissions concedides com les mesures que figuren en els informes de les entitats col·laboradores en matèria de qualitat ambiental.

El ple municipal de Riba-roja de Túria reclama a la Generalitat el compliment de l’Ordre TED/723/2021 de l’1 de juliol en el qual s’aprova la Instrucció Tècnica Complementària sobre “Protecció dels treballadors contra el risc per inhalació de pols i sílice cristal·lina respirable” inclosos en el Reglament General de Normes Bàsiques de Seguretat Minera.

El text subratlla que la catalogació de les autoritzacions d’emissions que es concedeixen a les empreses extractores de calcàries depenen, en gran manera, de la distància als nuclis urbans i, en aquest cas, en el cas de les tres pedreres existeixen habitatges plenament consolidats a distàncies inferiors als 500 metres i, a més, “les mesures correctores imposades per les entitats col·labores en matèria de qualitat ambiental (ECMCA) no s’adeqüen a la realitat de cada activitat analitzada.

Les condicions atmosfèriques dels últims mesos han acrescut les molèsties i els inconvenients que denuncien els propis veïns de les àrees residencials i els nuclis habitats consolidats existents en el perímetre de les tres pedreres de Riba-roja de Túria. La sequera persistent, els forts vents i l’absència de mesures correctores són algunes de les causes que expliquen un major volum de pols en les àrees pròximes a les tres pedreres.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha afirmat que la proposta del ple municipal “és el sentir general del municipi que reclama majors mesures per a evitar les molèsties d’unes activitats que durant tants anys han proveït per a construir moltes infraestructures en la Comunitat Valenciana, però és necessari un model de ciutat més net, sostenible i adequat a la nova realitat”.
 


Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà