El secretari autonòmic d’Emergències lloa l’efectivitat del Guardian en l’incendi de Masia de Traver

Anuncia mesures i línies d’ajuda per a infraestructures hídriques

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Javier Montero acompanyat de l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga han visitat este matí la zona del parc Natural del Túria afectada per l’incendi en la qual van quedar arrasades tres hectàrees. A la visita ha assistit també el subdirector general de Seguretat i Resposta a les Emergències, Jorge Suárez i una representació del govern municipal, que va romandre en primera línia durant el succés, acompanyant als veïns afectats.

Montero ha mostrat la seua preocupació davant l’ocorregut, “des de la direcció general de Prevenció d’Incendis desenvolupem en este exercici més de 4.300 hectàrees de tallafocs, més de 100 quilòmetres de pistes forestals i infraestructures hídriques com a depòsits en favor de la prevenció d’incendis”. “Este llit pertany a la CHJ que té l’obligació de netejar la zona perquè, davant un episodi de pluges no es generen més problemes, és important que facen el treball ràpid i es puga recuperar esta zona d’alt valor que té Riba-roja”, matisa el secretari autonòmic.

Els mitjans desplaçats a la zona van treballar de manera molt eficaç, i juntament amb el sistema Guardian que va actuar com a barrera de contenció del foc, va ser clau en l’extinció de l’incendi.

“Davant la proximitat a la flama, el sistema Guardian va funcionar molt bé i juntament amb la ràpida actuació dels servicis d’emergència va ser fonamental, tant els cinc mitjans aeris, que van ajudar a controlar i sufocar la situació, així com el Consorci Provincial de Bombers, que juntament amb les brigades forestals van treballar durant diversos dies fins a tindre a ratlla l’emergència”, matisa Montero i recorda, “cal conscienciar-se, cuidar el mitjà, mantindre neta la naturalesa i tot això rema a favor de la prevenció de la qual tots som responsables i de la qual patim les conseqüències si no les complim”

Respecte al nou centre de Seguretat i Emergències projectat pel govern municipal en els terrenys de l’antiga discoteca, Montero ha assenyalat, “es podrà estudiar. Amb la implementació del tercer torn que ampliarem la plantilla dels bombers forestals, haurem de fer noves isocronEs que tindrem en compte i, per descomptat estarem a la disposició de les necessitats de la nostra població’

L’alcalde ha agraït al secretari autonòmic la ràpida resposta del Govern Valencià davant la situació, “va ser molt efectiva i des de l’Ajuntament volem destacar el treball de coordinació de tots els mitjans, la qual cosa va evitar mals majors”

En els últims deu anys, Riba-roja ha tingut més de mig centenar d’incendis en l’entorn Parc Natural del Túria, “el projecte Guardian va nàixer de la inquietud dels municipis, concretament de Riba-roja i Paterna, que després que s’incendiara un dels grans pulmons de València com és La Vallesa, vam creure necessari este projecte per la proximitat de més de 1.200 habitatges que estan en primera línia, en la interfície urbà-forestal i ens servim de la tecnologia i la investigació de socis com Hidraqua, la Universitat de València, la UPV i Medi XXI”.

L’alcalde de Riba-roja, ha recordat, ‘les competències són de la Conselleria de Medi Ambient, que gestiona el Parc Natural del Túria i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Els ajuntaments només podem col·laborar, posar-nos a disposició i arribar a acords de manteniment, com ja hem fet en zones en les quals s’ha eliminat la canya i s’ha col·locat malla geotèxtil, per a posteriorment replantar espècies autòctones’.

Després de l’ocorregut la setmana passada, Raga ha reiterat la seua preocupació, ‘estem a les portes d’un estiu que serà molt calorós. Continuarem insistint a les dos administracions sobre la necessitat d’actuar des del pont de Riba-roja fins a Els Pous, on hi ha molts habitatges pegats a la zona forestal i hi ha un perill imminent’.

No obstant això, l’alcalde ha volgut reconéixer la gran actuació del sistema Guardian ‘ha funcionat perfectament, no hi ha cap habitatge cremat i s’activa en el moment que tècnicament designen els responsables tècnics del sistema. Es tracta d’un model de prevenció i de contenció de l’incendi molt important, i aquelles zones que no tenen el Guardian, disposem de canons portàtils i continuarem treballant per aconseguir a través de subvencions la creació del Guardian II, ja siga amb fons europeus o fons propis’.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà