Les 10 falles imprescindibles (i que tothom fotografiarà)

falla ayuntamiento

Amb les quasi 770 falles, infantils i grans, plantades ja des d’aquesta nit per tota la ciutat de València, aquestes són les deu que enguany captaran de ben segur totes les mirades i els objectius dels mòbils fins al diumenge a la nit, quan siguen pastura de les flames:

FALLA MUNICIPAL (PLAZA DE L’AJUNTAMENT)

Per primera vegada, una dona Marina Puche ha dissenyat la falla que paga l’Ajuntament i està fora de concurs, ‘Cardioversió valenciana’, que amb un pressupost de 217.300 euros i una altura de 21 metres representa un immens cor que batega i s’il·lumina amb aquelles sensacions i emocions naturals, familiars, gastronòmiques o mediterrànies que li envolten. Parada obligatòria en el ‘quilòmetre zero’ de les Falles.

CONVENT JERUSALEM

Després de guanyar-se el tron d’Especial en tres dels últims quatre anys, aquesta comissió està en ratxa i el seu artista, Pere Baenas, cerca el pòquer d’asos: ‘Per un grapat d’euros’ té el pressupost rècord d’enguany (255.000 euros) i homenatja, via el llunyà Oest, la Declaració Universal de Drets Humans per a satiritzar a polítics i dirigents amb una crítica mordaç, tot això embolicat en un volum inabastable de ninots de caps indis i vaquers, cavalls i fins a una diligència suspesa en l’aire.

NA JORDANA

Mario Gual signa ‘Clover Earth. Terra d’esperança, fe, amor i sort’, una falla d’alta volada en el barri del Carmen, que amb un cost de 150.000 euros construeix un gegantesc i colorista regne arbori on caben des d’animals fantàstics fins a fades, personatges mitològics i follets que flueixen amb paisatges onírics però on també es cola un casino.

ALMIRALL CADARSO-CONDE ALTEA

Un espectacle musical per al gaudi visual que Toni Pérez, amb un pressupost de 140.000 euros, alça per a repassar, en clau de sàtira mordaç, totes les melodies que ixen de polítics, joves, empresaris, esportistes i directius amb temes actuals com la crisi energètica, la inflació, el dopatge i la promiscuïtat. Tot això, emmarcat en un immens rei apoltronat que s’envolta de bufons i de muses sota el lema ‘Que no pare la música’.

PLAZA DEL PILAR

‘We will survive (si ens deixen)’ és el títol de la Falla del Pilar de Paco Torres, que ha comptat amb 170.000 euros per a construir una infinitat d’escenes recarregades fins al límit i on caben des del teatre japonés fins a dimonis i parques. S’enfronten així pors i misèries humanes a les esperances i il·lusions per sobreviure amb família, innocència i amor.

SUECA-LITERAT AZORÍN

Les crisis i les seues oportunitats són el leitmotiv de ‘Àsia… on anem?’, l’obra de Pedro Santaeulalia que, amb una inversió de 140.000 euros, exhibeix orgullosa en Ruzafa un repàs a temes de l’actualitat sota la mirada d’una enorme família xinesa i el seu particular univers de tradicions, saviesa, colorit, fanalets, màscares, peixos exòtics i ossos colla.

ninot indultat

L’ANTIGA DE CAMPANAR

La dona i el color són els protagonistes de la falla que ha dissenyat Carlos Carsí amb un pressupost de 170.000 euros. ‘Som de colors’ té com a eix central a quatre enormes dones, serenes i callades, amb tots els seus matisos i no sols cromàtics, per a retratar una paleta de tons on caben assumptes terrenals i mundans al costat de figures fantàstiques i recreacions oníriques. A més, el públic ha indultat el seu ninot ‘La pirotècnia’.

EXPOSICIÓ-MISSER MASCÓ

‘Kromátika’ és obra de David Sánchez Llongo, que després d’una inversió de 160.000 euros recorre al color per a simbolitzar una immensa allau cromàtica de muses i déus per a acolorir una enorme figura mitològica. Però és només l’argument per a, en la base, criticar de quins colors es queden alguns segons en quines situacions, des de Putin (en un roig infernal al costat del dimoni) a les víctimes de la crisi (negre), la premsa (groga) o la faràndula (rosa).

REGNE DE VALÈNCIA-DUC DE CALÀBRIA

De nou en Ruzafa (on també està la falla d’Especial de Cuba-Literat Azorín amb el lema «Vida»), ‘Anomena’l amor, anomena-ho X’ acumularà moltes visites i publicacions en xarxes socials pel seu pintoresc retrat de l’amor i el sexe en clau exòtica, amb el Kamasutra com a eix central i l’humor com a fil conductor d’un monument caricaturesc on l’artista Jorge Musoles ha comptat amb el pressupost més baix de la secció Especial, 92.000 euros.

FALLA MUNICIPAL INFANTIL (PLAZA DE L’AJUNTAMENT)

El tàndem d’artistes fallers José Luis Ceballos-Paco Sanabria deixa amb la boca oberta als milers de persones que passen per la plaça de l’Ajuntament. Per a aquesta ocasió s’han centrat (amb un pressupost municipal de 30.210 euros, fora de concurs com la seua germana major, el cor gegant de Marina Puche i l’artista Manolo García) en els balls i danses tradicionals de la Comunitat Valenciana, una obra plena d’afecte i optimisme cap a danses rituals, balls religiosos, celebracions de poble, disfresses, castells i castanyoles, tot en perfecta harmonia.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà