La Diputació de València reparteix 40 milions a municipis i 4 milions a cinc ciutats

mompó dipu

Mompó i Enguix presenten un Fons de Cooperació de 60 milions que protegeix els municipis més xicotets

El Fons de Cooperació Municipal de la Diputació de València destina 60 milions d’euros a inversió i despesa corrent, i farà un primer repartiment de 40 milions entre els municipis de menys de 50.000 habitants i altres quatre milions per a les cinc grans ciutats de la província.

La Diputació de València ha sigut la primera a fer un pas al capdavant en l’activació del Fons de Cooperació Municipal, de 40 milions ja pressupostats per a enguany, més 20 milions que es van afegir en l’últim ple a través d’una modificació pressupostària.

El Fons té una fórmula de repartiment que protegeix els pobles més xicotets, segons han presentat aquest dilluns el president de la corporació, Vicent Mompó; la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, i la diputada provincial d’Hisenda, Laura Sáez.

La proposta de repartiment dels primers 44 milions del Fons de Cooperació s’emportarà aquest dimarts al ple de juny per despatx extraordinari perquè puga transferir-se com més prompte millor als ajuntaments.

Segons ha explicat Mompó, han esperat “per prudència”, a l’haver dos recursos pendents contra l’anterior Fons, però ha assenyalat que sempre han dit que és “una eina molt útil per als municipis” i que continuarien apostant per ella.

L’adhesió al nou Fons de Cooperació és voluntària, i el seu full de ruta passa per estar més prop dels municipis, especialment els més xicotets.

Mompó ha recordat que el Pla *Obert i el Fons de Cooperació Municipal no són els únics programes inversors amb els quals la Diputació ajuda als ajuntaments, que també rebran fons per a la recuperació de patrimoni històric, una línia que es rescatat ara després de sis anys sense concedir-se, per a serveis socials, per a l’obertura d’oficines comarcals i la millora de carreteres i del cicle integral de l’aigua, entre altres línies i programes específics com la rehabilitació de trinquets o els huit milions addicionals que rep el Consorci de Bombers.

Natàlia Enguix ha celebrat que el Fons de Cooperació Municipal s’aprove abans de l’estiu de manera que els ajuntaments rebran “uns diners que els aporta liquiditat” i que se suma als projectes del Pla *Obert que es començaran a aprovar aquesta setmana.

La vicepresidenta ha considerat que la fórmula de repartiment de la Diputació és “la més justa i equitativa”, si bé proposa anar més enllà en la discriminació positiva cap als ajuntaments amb menys recursos i estudiar la possibilitat de no contemplar en pròxims lliuraments del Fons de Cooperació als cinc grans municipis de la província, que s’emporten un 10% del total dels recursos i disposen d’altres línies d’inversió per als seus projectes.

La fórmula de repartiment estableix un fix per a cada municipi que va des dels 50.000 euros per als ajuntaments de fins a 500 habitants i els 103.000 euros per als consistoris d’entre 20.001 i 50.000 habitants.

La clau està, segons han explicat, en el coeficient poblacional aplicat a l’hora d’establir la quantitat variable, de quatre punts en municipis de fins a 500 habitants, tres punts en els de 500 a 1.000 habitants i així successivament fins al 0,75 que correspon als consistoris d’entre 20.000 i 50.000 habitants.

Amb aquesta fórmula, les quantitats a repartir van des dels 51.072 euros que corresponen a Sempere (31 habitants censats), fins als 514.750 euros que rebrà Alzira en aquest primer lliurament del Fons de Cooperació, que es completarà amb altres 16 milions en els pròxims mesos.

Quant a les grans ciutats, els quatre milions es reparteixen seguint els mateixos criteris. Així, València rebrà 1.846.556 euros; Torrent, 556.343 euros; Gandia, 539.889 euros; Paterna, 531.615 euros, i Sagunt, 525.597.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà