Vilamarxant es vist d’art urbà

art3El festival VilamARTxant ompli el municipi de diferents expressions artístiques

‘L’art del poble per al poble’ és un dels missatges que es volia llançar des del certamen d’art urbà VilamARTxant que ha tingut lloca Vilamarxant. I així ha sigut, amb diversos esdeveniments artístics al carrer i oberts a tot el món que s’han succeït en un certamen organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilamarxant i per l’artista plàstic Benito Marín, amb la col·laboració de la fotògrafa Eva Miquel, del dissenyador gràfic Xavi Barrachina, de l’Associació Cultural 9 d’Octubre i de The Salmon Dance FM.

Els elements més cridaners i que quedaran de manera perenne a carrers i places del municipi són les intervencions plàstiques que han desenvolupat els diferents muralistes. En tres dies han sigut capaços de fer diferents obres d’art que ja poden veure’s a tot el poble. Així, qualsevol persona que passe pel col·legi Horta Major podrà veure el mural elaborat per “Zurik”; qui passe pel col·legi la Pea veurà una de les parets del centre pintades per “Mr. Chapu” i “Lalone”; a l’escoleta ha intervingut Rui Pinto da Silva; al Colegio San Francisco i Santo Domingo ho han fet Sergio Delicado i “Juangacedos”; al carrer Alberto Martín l’artista ha sigut “El Dios de los Tres”; i a l’edifici de davant del Barranc han estat pintant, des de dimecres, “Folk” i “Miedo 12”.

“En esta segona edició hem apostat per descobrir al públic vilamarxanter més expressions pròpies de l’art contemporani i donem les gràcies a tots els veïns que ens han acompanyat”, destacava el comissari del certamen, Benito Marín.

L’artista valenciana Eloysa Martínez va mostrar una instal·lació efímera al llavador municipal. Es titulava “Llavar els draps bruts” i en ella podien veure’s draps amb diferents missatges que emergien de l’aigua contra la violència masclista. “El que vull plantejar és una reflexió sobre els maltractaments i de com, abans, eixos draps bruts es llavaven en la intimitat de cada llar, mentre que ara som conscients que cal denunciar-ho”.

La Casa de la Cultura va acollir la projecció de tres curtmetratges de l’arquitecte i director de Riba-roja de Túria Carlos Bigorra: “Naderías”, “Revancha” i “Menú” i el concert de “Odd Cherry Pie” i de “The Rocktrippers” amb presència de músics vilamarxanters.

 

Els jóvens integrants del grup de teatre local Puf Teatro van fer una colpidora “performance” a l’esplanada de l’IES les Rodanes, amb el títol “Sargento Manzana”. Dirigits per Adrián Quiles van emprar un vehicle del desballestament i el van desmuntar amb moviments potents i música intensa. Segons destacava el mateix Adrián, ”volíem expressar la igualtat i la necessitat de lluitar perquè no hi haja una classe alta que domine la societat, perquè abans i ara els cotxes són símbols de poder”.

art2D’una imatge potent es va passar al so potent de la mà de Santiago López, un jove artista del Port de Sagunt assentat a Praga que, per segon any, sorprenia al públic amb el so produït per cordes metàl·liques amb amplificadors al llavador municipal. “No es tracta de fer música, sinó de generar sonoritat a través d’elements sorprenents i experimentar amb ella”. Per això, va convidar a les persones que es van apropar a la seua actuació a baixar i fer sons amb estos peculiars instruments.

La nit finalitzava a la Casa de la Cultura ambs les actuacions de “Badlands”, amb la veu i música de la vilamarxantera May Ibáñez; i de “Leya & the Gentlemen”.

 

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà