Olives xafades

olives xafades

Hem de collir les olives quan encara estan verdes, ja que no són per a fer oli sinó per a menjar-se-les. Les rentem bé o les deixem un dia a remulla.

 

L’endemà les xafem (sense fer gaire força per no triturar-les) i les tornem a posar amb aigua. Esta aigua l’anirem canviant tots els dies durant una setmana o més, fins que perden l’amargor. Ara ja són bones per a menjar, però les posarem en una gerra fent tongades d’olives, sal i sajolida i ho cobrirem tot d’aigua. Tapem la gerra i la deixem un temps en un lloc fresc, no cal dir-ho, (una setmana pot ser suficient) fins que agafen sabor a l’herba.

A partir d’ací, quan vulguem menjar-ne, només hem de destapar la gerra i agafar-ne. La sajolida es gasta per adobar olives, per això és coneguda amb el nom d’herba d’olives. En altres comarques, com la Costera o la Vall d’Albaida, prefereixen la pebrella (que els últims anys costa molt de trobar per collir-ne) i el timonet.

La prova de l’ou: per a saber la quantitat de sal que cal en adobar les olives, posem un ou dins la gerra i si sura és que n’hi ha prou, però si s’enfonsa hem d’afegirne més.

No hi han comentaris

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

logo infoturia roig

InfoTúria Periòdic del Camp de Túria · C/Belgrado, 17 · La Pobla de Vallbona · Tel. 962744555

Contacta amb InfoTúria ací

Llicència CC 3.0
Segueix-nos en