Radiografia de la societat feudal de Bétera

document

Un professor de Dret compra en una subhasta i dona un document de Porcones a l’Ajuntament

L’arxiu de Bétera compta des del divendres amb un nou document històric donat pel professor de Dret Constitucional, Mariano García, a la localitat. Es tracta d’un document de Porcones de gran valor històric publicada l’any 1791 i que es una radiografia de la societat feudal en la qual vivia immersa la Vila de Bétera.

L’alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany, va ser l’encarregada de rebre aquest document original que el lletrat ha lliurat a la ciutat després descobrir-lo i comprar-lo en una subhasta.

Cristina Alemany va agrair a Mariano García “la seua generositat per donar al poble aquest document històric de gran valor que passa augmentar el fons documental de Bétera i la lectura ajudarà els ciutadans que ho desitgen a aprofundir en un episodi de la història del municipi”.

Jorge Alonso, fundador del Centre d’Estudis Locals de Bétera, ha estat l’intermediari entre el consistori i Mariano García. En la seua intervenció va destacar el treball i l’àmplia formació del professor qui “tot i no ser de Bétera si va passar molts estius a la localitat quan xiquet i amb aquesta donació demostra la seua estima pel poble”.

Mariano García va detallar alguns aspectes d’aquest document de finals del segle XVIII que, encara que és de naturalesa jurídica, no és un text processal sinó un document discursiu que podria considerar-se com el primer periodisme de tribunals. “En aquest tipus d’escrits es reprodueixen al·legacions però no només per als jutges sinó per dirigir-se a l’opinió pública”, ha explicat.

El document conservat ara per l’ajuntament per a la consulta i estudi mostra la duresa de la societat feudal en la qual encara vivia la Vila de Bétera, “és un complet estira-i-arronsa entre el senyor feudal, el Marqués de Dos Aigües, i els ciutadans de Bétera. S’hi descobreix una radiografia de la vida de l’època amb detalls molt singulars sobre la duresa del feudalisme, i la rebel·lió dels ciutadans en alguns aspectes, a més és un divertit anecdotari ple de detalls molt singulars”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà