CSIF alerta de la saturació en Pal·liatius de l’hospital Doctor Moliner

Hospital Doctor Moliner

El sindicat avisa que hi ha amb freqüència 25 pacients en aquesta unitat quan el màxim és de 23

El sindicat CSIF alerta de la saturació que sofreix la Unitat de Cures Pal·liatives de l’hospital Doctor Moliner, centre especialitzat en malalts crònics. La central sindical lamenta que la xifra de pacients ingressats aconsegueixi els 25, la qual cosa no assegura la disposició permanent d’habitacions no compartides i incompliria la llei 16/2018, de 28 de juny, que regula el dret a mort digna.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris ha presentat diversos escrits a l’adreça del centre explicant la situació. En aquests documents adverteix de “25 pacients sovint en planta, per sobre del màxim de 23 recollit en l’última memòria presentada per l’hospital”, i de “ràtios de 8,3 pacients per infermer en torn de demà, de 12,5 en el de la tarda i de 25 en el de la nit”.

El sindicat, en aquest sentit, destaca que “la Llei de Seguretat del Pacient, en el seu article 5, fixa un màxim de sis professionals d’Infermeria per pacient, arribant a establir en altres àrees de cures crítiques un màxim de dos”. A l’hospital Doctor Moliner la planta 2a és la destinada a cures pal·liatives de pacients en situació crítica.

CSIF subratlla que aquesta saturació i dificultat en l’atenció “fan dubtar que en la Unitat de Cures Pal·liatives de l’hospital es compleix el que s’estableix en la llei 16/2018 de drets i garanties de la dignitat de la persona en el procés d’atenció al final de la vida”. Entre aquestes garanties es troba la necessitat de disposar d’habitacions suficients d’ús individual “perquè algú pugui partir amb l’exclusiva companyia dels seus afins”.

La central sindical denúncia en els seus escrits “una falta de recursos clara” que deriva en què “no es garanteixi el dret a una mort digna als pacients de la Unitat de Cures Pal·liatives”. A més, adverteix que aquesta circumstància afecta directament “a la qualitat assistencial que té el propi personal, que en gran manera sofreix nivells alts de fatiga per compassió, que es produeix quan es desborda la capacitat emocional del professional per a fer front al compromís amb el sofriment del pacient”.

CSIF, en aquest context, ha reclamat a la direcció de l’hospital que “s’ajusti el funcionament de la Unitat de Cures Pal·liatives tant en ràtios de personal com en disposició permanent d’habitacions no compartides per a garantir la dignitat de la persona en el procés d’atenció al final de la vida”. En aquesta línia insta que “es respecti el màxim de pacients que marca la pròpia memòria de l’hospital per a aquesta unitat, amb aquest topall de 23”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà