El temps d’espera per a una operació quirúrgica baixa al maig fins als 79 dies de mitjana

Un total de 71 jornades en el departament Arnau- Llíria i 53 a l’hospital de Manises

El temps d’espera per a ser intervingut en una operació programada en un hospital públic de la Comunitat Valenciana s’ha acurtat al maig fins a situar-se en 79 dies de mitjana, cinc menys que fa un mes i deu menys que l’any passat.

El total de persones que esperen una operació era al maig de 69.297, 1.590 menys que el mes anterior; segons la Conselleria de Sanitat, la llista d’espera quirúrgica “en cap cas” afecta a intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de manera preferent.

A més, subratlla que l’activitat d’autoconcert, que és la fórmula a través de la qual el personal sanitari i no sanitari, de manera voluntària i retribuïda, allarga la seua jornada per a realitzar activitats quirúrgiques, quasi s’ha duplicat en l’últim mes en passar de 2.873 el mes d’abril a 5.001 al maig.

El temps d’espera per a passar per quiròfan s’ha acurtat pràcticament en tots els departaments de salut i, en concret, setze d’ells aconsegueixen un temps d’espera igual o menor que la mitjana general (79 dies).

Són els de Vinaròs (71 dies de mitjana), Castelló (79), Sagunt (68), Clínic (72), Arnau-Llíria (71), Requena (75), Peset (42), La Ribera (61), Gandia (50), Xàtiva-Ontinyent (74), Vila Joiosa (62), Alacant-Sant Joan (79), Orihuela (58), Torrevella (67), Manises (53) i Elx-Crevillent (55).

També s’acurten els temps per a entrar en quiròfan per a una artroscòpia (-9%), cataracta (-2%), colelitiasi (-6%), fimosi (-2%), hàl·lux valgus (-10%), hèrnia inguinal / crural (-11%), hipertròfia benigna de pròstata (-4%), pròtesi de maluc (-22%), pròtesi de genoll (16%), túnel carpià (-5%) i varices (-6%).

Així mateix, disminueix el nombre d’operacions pendents en pràcticament totes les patologies i, per exemple, al maig hi havia 314 operacions pendents de cataractes menys que a l’abril; 217 menys d’hèrnia inguinal o crural o 128 intervencions pendents menys de colelitiasis (càlculs).

D’altra banda, respecte al mes anterior, la reducció del nombre d’intervencions pendents s’aprecia pràcticament en tots els departaments de salut i és especialment significativa en el departament de salut València-Dr. Peset (432 operacions pendents menys); Arnau-Llíria (-396 sol·licituds actives); Sagunt (-242) i La Plana (-183).

A més, les sol·licituds actives disminueixen o es mantenen percentualment estables en totes les especialitats, incloses Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Oftalmologia i Cirurgia General, que són les més freqüents.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà