Presenten l’estudi per a unir el Túria amb la mar amb un cabal ecològic que recupere flora i fauna

El proyecte inclou la permeabilització dels assuts
presents en el llit

El Govern avança en la naturalització del nou llit del riu Túria, segons l’estudi preliminar de connectivitat fluvial del riu, que recobra la possibilitat de connectar-lo amb la mar a través d’un cabal ecològic que recupere flora i fauna.

Així ho ha explicat la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, que hui ha presentat al costat del president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), Miguel Polo, eixe estudi per a la naturalització del nou llit amb la finalitat de “recuperar la biodiversitat en l’entorn metropolità”.

En el document s’analitza “què fer perquè el Túria siga un riu viu en la part del nou llit”, una infraestructura, que sorgeix després de la riuada del 57 i el Pla Sud, i “que va desnaturalitzar els últims 12 quilòmetres del llit del Túria en desviar-lo cap al sud de la capital valenciana”, ha explicat.

Aquesta actuació és “una mostra de l’evident aposta del Govern per la sostenibilitat i naturalització dels llits”, ha apuntat Bernabé, qui ha afegit que el Govern d’Espanya “treballa per la integració dels llits a les ciutats”.

En aquesta línia, ha considerat que “és significativa” la inversió que s’està realitzant en matèria de restauració fluvial. Així el riu Segura, al seu pas per Alacant, ha rebut inversions de més de 25 milions des de 2019 en manteniment de llits i infraestructures.

Quant a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, “cada quilòmetre de riu restaurat suposa al voltant d’un milió d’euros d’inversió”, ha indicat Bernabé, qui ha destacat que la CHJ ha invertit en 2023, 11 milions d’euros per a recuperar més de deu quilòmetres de llits.

També ha subratllat les actuacions en el riu Serpis al seu pas per Gandia que compten amb una inversió compromesa de 1,5 milions per a “retornar al riu al seu estat natural, respectant les espècies vegetals autòctones que habiten en el llit i que són necessàries per a disminuir la potència del riu davant grans avingudes”, segons recull la Delegació del Govern.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà