Club d’escacs el 8

Aquest mes us convidem a conèixer el Club d’escacs el 8, una associació que enguany celebra el seu 10 aniversari i que, segons ens conten, són “un grup d’amics amb moltes ganes de perdre el temps en la nostra afició favorita: els escacs”.

Anna Alemany

A través d’una entrevista, Jorge Granell, President de l’Associació, ens conta com va nàixer el club i com s’organitzen: “El Club d’Escacs el 8, naix de la fusió entre gent aficionada a aquest esport de l’Eliana i San Antonio i deu el seu nom a la distribució del tauler: 8 peons, 8 peces…”.

El club, únic grup d’escacs que representa la nostra comarca, compta actualment amb uns 40 socis i jugadors. Tot i que la mitjana d’edat està al voltant dels 40 anys, a l’associaciò trobem gent dels 50 als 60 anys i és que és un joc que es pot practicar a qualsevol edat.

L’objectiu de l’associació és fer bona pedrera perquè el club continue creixent i tinga un futur garantit: “encara que la mitjana d’edat d’ara és de 40 anys, interessa que el xiquets s’hi vagen enganxant, progressen i siguen els que porten un grup d’escacs més gran en el futur”, segons ens comenta Jorge.

Actualment tenen la seu de l’associació a San Antonio de Benagéber ja que allí l’ajuntament els va facilitar un local ampli i confortable. Tot i això són un club obert a la comarca. D’una banda alguns socis acudixen al seu local des de diferents municipis del Camp de Túria; d’altra comencen a expandir-se prestant els seus serveis en altres municipis. Per exemple a Nàquera.

En la seu donen classes d’una hora i mitja, un parell de dies a la setmana organitzades segons nivells, bàsic i avançat, a aquelles persones interessades. Tal i com comenta Jorge “ara mateix estem a San Antonio i els xiquets i adults que vulguen poden vindre a les classes que fem els dijous i els divendres de 6 a 9”.

Per fer-se’n soci cal pagar una quota de 15 euros mensuals. Aquesta aportació cobreix tant les classes, com el material i la fitxa federativa necessària per participar en competició. Segons Jorge, “al nostre club competim en la individual provincial, individual autonòmica i individual absoluta”.

A banda de les activitats que realitzen en la seu, l’associació comença a treballar en altres municipis de la comarca ja que compta amb la il·lusió i el personal necessaris per a dur-ho endavant. A més dels socis, El Club d’escacs el 8, té monitors i professors preparats per difondre i ensenyar escacs.

Un exemple és la relació que comencen a tenir amb  Nàquera on l’Ajuntament ha fet manifest el seu interés perquè els estudiants del seu municipi s’inicien i aprenguen els Escacs. Segons la mateixa font, “el psicòleg dels col·legis públics de Nàquera ha recomanat els escacs especialment a xiquets que tenen problemes de concentració, de memòria o que són una miqueta nerviosos. L’ajuntament, baix la seua recomanació, s’ha posat en contacte amb nosaltres i hem estat analitzanjt si podíem crear un grup allí. Finalment l’ajuntament aportarà el local i nosaltres enviarem un monitor”.

Respecte a la competició, el club ha configurat tres equips: A, B i C. L’equip A és el més fort i actualment competix a nivell autonòmic. És un equip molt compacte que està donant molts bons resultats i que, segons Jorge “és possible que arriben a la divisió de plata dels escacs en la Comunitat Valenciana”.

D’altra banda, l’equip B juga a nivell provincial (nord de València i Castelló) i l’equip C està conformat pels adults que s’han iniciat recentment i els xiquets que començaran a rodar en el camp de la competició.

Tots els anys, amb l’ànim d’aprendre i passar-ho bé, i amb un esperit d’agermanament, el club contacta amb altres clubs de l’ estranger. Tracten de fer viatges d’un mínim de quatre dies per aprofitar el temps i conten que aquestes experiències resulten molt enriquidores. En altres anys han viatjat fins Holanda, Alemanya o Itàlia, enguany pensen en Suïssa. De l’experiència de l’any passat comenten que “la visita al Club de Bolonya va ser impressionant, és un club de més de 1000 socis i això ací a Espanya és molt difícil que es done, si un Club té 100 ja és una meravella”.

Desprès de la xerrada amb Jorge, volem felicitar pel seu 10 aniversari aquesta associació que promou els escacs, aquest joc, eina d’apropament social, entès per alguns com l’art de l’anàlisi o com a diversió intel·lectual que té alguna cosa d’art i molt de ciència.

Associació: Club de Ajedrez el 8
Àmbit: Esports- Camp del Túria
Que fan: Promoure i gaudir dels escacs
Contacte: clubajedrezel8 arroba hotmail.com
Adreces d’interés:
www.el8.es
www.facv.org
www.feda.org
www.fide.com

Si esteu interessats/des a donar a conèixer la vostra associació podeu contactar amb nosaltres a través del mail: participacio arroba infoturia.com

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà