KASIOPEA Associació cultural i teatral

Este mes vos convidem a conèixer Kasipeoa Associació cultural i teatral de la Pobla de Vallbona arran de la commemoració, el passat 27 de Març, del Dia Mundial del Teatre. Per tal de conèixer esta iniciativa organitzàrem una entrevista a la seu  d’InfoTúria a la qual van assistir Miquel Aleixandre, assessor pedagògic, Amparo Gaitan, presidenta de l’associació, Pau Alamar i Sonia Soriano, socis de Kasiopea i alumnes de l’Escola Municipal d’Arts Escèniques (EMAE).

Anna Alemany

Miquel i Amparo ens conten com va nàixer l’associació el 2003. Segons ens diuen, des de feia 3 anys, un grup de xiquets de la comarca acudien els dissabtes a classe de teatre com activitat extraescolar. Per a la primera representació que feren, una obra anomenada ‘Atasco’,  l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona els va donar una xicoteta ajuda econòmica que van gastar en una escapadeta a la sala Escalante de València, on representaven l’obra ‘Momo’. Tornant en l’autobús, camí de nou a la Pobla, carregats d’emoció i amb ànim de tornar a repetir una experiència així, decidiren constituir  l’associació amb el propòsit de promoure este tipus d’activitats.

La idea era constituir una plataforma des d’on promocionar, oferir, compartit i vivenciar experiències que els ajudaren a gaudir de la cultura com espectadors actius i on la convivència entre mares, pares i fills creara un clima d’interès mutu amb especial atenció cap al teatre i cap als mes menuts. En aquell autobús i amb l’emoció del moment sorgeix el nom, Kasiopea, en referència al simpàtic animal que ajudava en les seues aventures a Momo. Sens dubte, esta representació teatral va calar fons en els que hi van estar i presents imarcà l’inici d’un llarg camí que encara recorre l’associació Kasiopea. Des d’aquell moment han acudit a nombroses eixides culturals en diferents sales i participat en mostres teatrals d’altres municipis i ciutats. Des de la Pobla, Sueca o Torrent fins Madrid, Barcelona i, com experiència estrella, Xile, ciutat a la qual acudiren el 2006 per participar en la ‘I Trobada Mundial de Teatre Infantil de Santiago’. Esta experiència va suposar, com en l’inici va ser ‘Momo’, un altre cop d’ànim i il·lusió per continuar fent i gaudint del que els agrada: el teatre.

Per a Pau, de les 16 obres que han estrenat es queda amb ‘Las sirenas se aburren’, per la bellesa interna del text i el missatge de l’obra, “per a actuar has d’estar disposat per desinhibir-te fàcilment i quan puges a  l’escenari tens una sensació única que enganxa… es una sensació preciosa”.

Un altra activitat que fan baix el nom Kasiopea Solidari, es dur les representacions que es treballen des de la EMAE a diferents centres com residències de la tercera edat o hospitals. És el cas de l’Hospital Infantil La Fe de València on han representat diverses obres com ‘La ciudad de los rascacielos’, ‘Trampolin’ i ‘Las Aventuras del Quijote’. El seu gran projecte de Kasiopea ha sigut la ‘Mostra de Teatre Infantil i Juvenil de la Pobla de Vallbona’, que enguany celebrarà la novena edició. La Mostra, organitzada amb la col·laboració de l’Ajuntament, busca fomentar i promoure el teatre entre els més joves. Quan els preguntem sobre els motius que els han dut a fer la Mostra ens parlen d’enriquiment educatiu, social y cultural, de potenciar l’habit lector dels més menuts i de promoure l’assistència a representacions teatrals per continuar culturitzant dins i fora de l’escola en un espai on s’impliquen les famílies i els organismes. Allí, a més de representacions de grups de teatre tant professionals com aficionats, es realitzen cursos, tallers i xerrades formatives per a xiquets, mares i pares, i docents.

En resum, Kasiopea Teatre és una associació que amb les seues activitats busca que menuts i familiars compartisquen i aprenguen no paraules, sinó fets com: respecte, col·laboració, responsabilitat, llibertat, compromís, treball en equip… paraules, que com ens diuen Miquel i Amparo, s’escolten molt sovint però que costen molt de dur a la pràctica. De segur que la dramatització i el teatre poden presumir de tindre açò i molt més.

Per a Sonia  “el teatre t’ajuda a expressar-te molt millor i obrir-te. A més amb Kasiopea  ixes fora i coneixes gent que també li agrada el teatre…t’ho passes molt bé i rius molt”.

Estigueu atents a la IX Mostra, que tindrà lloc en la Casa de la Cultura de la Pobla, entre els mesos de Maig i Juny.

 

Associació: Kasiopea  
Àmbit: Cultural- Provincia de Valencia
Que fan: Promoure i gaudir del teatre
Contacte: kasiopeateatre arroba hotmail.com
Adreces d’interés:
www.kasiopeateatre.es

Si esteu interessats/des a donar a conèixer la vostra associació podeu contactar amb nosaltres a través del mail: participacio arroba infoturia.com

1 Comment
  1. Sóc l’autor de ‘Las sirenas se aburren’, l’obra que esmenta Pau durant l’entrevista.
    Vaig tenir la fortuna de veure el muntatge de Kasiopea, tant a La Pobla de Vallbona com al Círculo de Bellas Artes de Madrid.
    Si ells tenen bon record de la meva obra, jo també el tinc i molt més, de la seua excel·lent posta en escena i de la seua actitud teatral i pedagògica.

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà