El CIS augura una reedició del Govern del Botànic després del 28M

ximo puig

L’enquesta preelectoral situa al PP com el partit més votat

El Botànic (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem) tornaria a governar en la Generalitat després de les eleccions autonòmiques del 28 de maig, segons l’enquesta preelectoral del CIS, que situa al PP com el partit més votat, encara que la suma dels seus escons i els de Vox mai aconseguiria la majoria absoluta.

El PP guanyaria les eleccions autonòmiques del 28 de maig en la Comunitat Valenciana amb el 30,7% dels vots, amb el PSPV-PSOE com segon partit més votat (29%), seguit de Compromís (18,5%), de Vox (10,2%) i Unides Podem (6%), mentre que Ciutadans es quedaria fora de Les Corts, amb el 2,1%.

Amb aquesta estimació, en el bloc del Botànic, els socialistes, que actualment són el principal grup de Les Corts amb 27 escons, pujaria fins als 30-34, mentre que Compromís es mantindria (té 17 escons i el CIS li dona entre 15 i 19) i *Unides Podem baixaria però aconseguiria representació: passaria dels 8 actuals a entre 2 i 5.

D’aquesta manera, el Botànic sumaria entre 47 i 58 diputats per al bloc de l’esquerra -la majoria absoluta està en els 50 diputats-, la qual cosa reflecteix que seria possible reeditar per tercera legislatura consecutiva el pacte de govern progressista en una Generalitat presidida de nou pel socialista Ximo Puig.

Per part seua, el PP, que té 19 escons, creixeria fins a entre 31 i 36 diputats, mentre que Vox passaria delsdeu escons a entre 8 i 12, amb el que el bloc de la dreta sumaria entre 39 i 48 diputats, una forqueta sempre per davall de la majoria absoluta.

L’enquesta inclou una valoració dels candidats a la presidència de la Generalitat, en la qual només aproven el socialista Ximo Puig, amb un 5,58, i l’aspirant de Compromís, Joan Baldoví, amb un 5,23, mentre que el del PP, Carlos Mazón, obté un 4,76; el d’Unides Podem, Héctor Illueca, un 4,14; la de Ciudadanos, Mamen Peris, un 4,04, i finalment el de Vox, Carlos Flores, un 3,39.

En l’apartat de vot més simpatia, el PSOE se situa en primer lloc, amb el 25,6% dels vots, una dècima per davant del PP (25,5%), mentre que Compromís aconseguiria el 16,4%, Unides Podem el 5,1% i Vox el 8,4%.

A la pregunta de com qualifica la gestió del president de la Generalitat, la majoria (48,1%) la veu bona, seguida d’un 23,1% que la veu dolenta, mentre que per al 39,5% d’enquestats la situació general de la Comunitat és ara millor que fa quatre anys, seguit d’un 25,9% que la veu pitjor.

El 51,5% dels valencians qualifiquen de bona la situació general de la Comunitat, seguits d’un 21,7% que la titllen de dolenta.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà