‘Valencians al món’ visita els palaus dels Savoia a Torí, seu del Festival d’Eurovisió

apunt

À Punt viatja a la capital italiana del Piemont, famosa per la seua arquitectura i per la marca de cotxes Fiat

Aquest dimecres 11 de maig a les 22:00 h Valencians al món ens descobreix els secrets d’una de les ciutats més boniques d’Itàlia amb el guiatge del reporter Enrique Tena. El programa més viatger d’À Punt visita Torí, ens mostra el seu patrimoni, les seues anècdotes lligades a la casa reial de Savoia i les històries personals dels nostres valencians.

Maribel, de València, fa gairebé deu anys que viu a Torí. Amb aquesta dissenyadora de joies i escultora visitarem el centre de la ciutat i el Museu Egipci, el segon centre cultural d’aquest tema després de la col·lecció del Caire. Amb Luna, la filla, i Maria, una amiga de Vila-real (Plana Baixa), anirem a l’Estadi de la Juventus.

Aina, de Sagunt (Camp de Morvedre), fa sis anys i mig que viu a Torí. Amb ella parlarem del Festival d’Eurovisió, que enguany té lloc a la capital piemontesa, i visitarem la meravellosa basílica de la Superga i el palau de Stupinigi, una de les residències reials més importants de la casa de Savoia que, a més, va ser declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco. També tastarem la gastronomia torinesa en un tramvia en marxa.

Ana és una professora d’espanyol de València que fa quinze anys que viu a Torí. Amb ella farem un recorregut pel Torí barroc, veurem el riu Po i el parc del Valentino. Ana ens mostrarà la seua casa i ens presentarà la filla.

Úrsula, de la Vila Joiosa (Marina Baixa), fa tres anys que va arribar a Torí. Amb aquesta professora de valencià veurem el mercat de Porta Palazzo, el més gran d’Europa a l’aire lliure, i la Palatina, l’entrada romana a la ciutat. També amb ella tastarem el típic café de Torí, el bicerin, que porta xocolate i nata. Úrsula ens mostrarà la Mole Antonelliana, un dels edificis més alts de la ciutat, i la catedral de Torí, on es guarda el Sant Sudari.

Marisa, de València, fa ni més ni menys que 25 anys que viu al Piemont. Amb ella visitarem el llac d’Orta i la pintoresca illa de San Giulio. Marisa ens obrirà les portes de Novara, el poble on viu, i pujarem al punt més alt de la basílica de San Gaudenzio. També amb ella tastarem la gastronomia de la regió.

Valencians al món visita el llegat dels Savoia a Torí

La ciutat havia estat un focus polític important a Europa. A partir del 1563 va ser la capital del Ducat de Savoia, més tard del Regne de Sardenya governat per la Casa Reial de Savoia, i també va ser la primera capital de la Itàlia unificada (del Regne d’Itàlia) del 1861 a 1865.

Torí és de vegades anomenada “el bressol de la llibertat italiana” per haver estat la ciutat natal i la llar de notables persones que van contribuir al Risorgimento.

Valencians al món s’ha adaptat als temps covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en les diverses destinacions.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà