Entra en servei l’observatori de vigilància forestal de Pico del Águila a Gàtova

pico del aguila Gátova

La Conselleria invertirà 2,2 milions d’euros en la construcció de 10 nous observatoris forestals

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, en la posat en marxa l’observatori forestal de Pico del Águila en Gàtova, ha indicat que “amb aquesta nova infraestructura, la Conselleria fa un pas més en la lluita contra els incendis. El nou observatori forestal que s’inaugura té com a finalitat detectar incendis forestals amb immediatesa en Serra Calderona”.

La titular de Prevenció d’Incendis de la Generalitat ha destacat que “per a garantir la protecció de les zones verdes de la nostra Comunitat és essencial comptar amb els millors mitjans tant humans com materials”, i ha afegit que “és el nostre treball intensificar les labors de vigilància i dissuasió en el territori de la Comunitat Valenciana. Per això, tenim en marxa la millora de la xarxa de detecció d’incendis forestals de la Comunitat Valenciana on invertirem 2,2 milions d’euros a millorar deu observatoris forestals”.

Durant el recorregut, la consellera, acompanyada pel director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Francisco Aparisi, i l’alcalde de Gàtova, Jesús Salmerón, ha manifestat que “el nou observatori de Pico del Águila ha suposat una inversió de 262.545,75 euros. Una torre de vigilància imprescindible per a detectar el fum amb precisió en aquesta zona rural de la Comunitat i, on els vigilants, puguen donar la veu d’alarma al centre de comandament perquè s’actue amb immediatesa”.

La detecció de focus d’incendis forestals en la Comunitat Valenciana es basa en una xarxa de 66 observatoris de vigilància des dels quals es comunica a les centrals de prevenció d’incendis forestals provincials l’aparició d’un fum i la seua localització aproximada.

La xarxa d’observatoris forestals està constituïda pels mitjans fixos de vigilància que cada any s’estableixen en el Programa de vigilància preventiva. Per a la seua gestió i organització s’estableix un calendari anual d’operativitat (període d’activitat mensual i diari), en funció de les necessitats de prevenció del moment. En ser punts fixos de vigilància, a priori, se situen en zones forestals amb màxima visibilitat, arribant a veure a més de 30 km de distància.

La visibilitat d’un observatori (percentatge de terreny visible des del mateix) s’analitza mitjançant l’estudi de les seues conques visuals amb un programa informàtic. Quan es planifica un nou observatori s’analitza la conca visual que tindria en quatre supòsits diferents: hivernal diürna, hivernal nocturna, estival diürna i estival nocturna, per al nou punt de vigilància i també per al conjunt dels observatoris que disten d’ell menys de 30 quilómetres.

Situats en posicions geogràfiques privilegiades, el vigilant del OF pot detectar un incendi que s’està produint, en les seues fases inicials, a molts quilòmetres de distància i avisar als mitjans d’extinció. D’aquesta manera, començar les labors d’extinció al més prompte possible augmenta molt la probabilitat de contindre a l’incendi.

La superfície forestal de la Comunitat Valenciana és de 1,3 milions d’hectàrees, la qual cosa suposa que el 56% de la superfície de la Comunitat és terreny forestal. Una superfície que va en augment principalment per l’abandó de superfícies de cultius agrícoles i a la colonització d’aquestes per espècies forestals. Per aquest motiu, la necessitat d’apostar per la prevenció i gestió forestal és una àrea prioritària per a la Generalitat.

Les funcions principals dels observatoris forestals

Les funcions dels observatoris forestals són la localització primerenca de possibles incendis forestals, la informació sobre la ubicació de l’incendi forestal i la transmissió de la informació generada pels diferents mitjans de prevenció d’incendis forestals entre si i amb la Central de prevenció d’incendis forestals, a més del suport en les tasques de seguiment d’un incendi forestal.

Els observatoris també permeten la recollida de dades meteorològiques i la seua transmissió, i fer un seguiment de tempestes i ubicació de possibles caigudes de llamps.

Observatori Pico del Águila

L’observatori forestal de Pico del Águila és una construcció nova dividida en dues plantes: en la planta inferior es troba el lavabo, quart magatzem i quart per a instal·lació de bateries sistema energia i quadres elèctrics. S’ha adaptat la primera planta per a la instal·lació de la Xarxa de comunicacions mòbils digitals d’emergència i seguretat de la Comunitat Valenciana.

La segona planta és diàfana i envidrada, on se situen els equips de comunicació, bancada de treball, estufa de pèl·lets, i es fan les principals tasques de vigilància. Aquesta segona planta disposa d’una passarel·la metàl·lica al voltant de la mateixa a fi que es puga eixir amb seguretat a fer les tasques de vigilància.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà