La literatura femenina, un referent per als usuaris de la Biblioteca de l’Eliana

La Biblioteca Municipal fa balanç de la seua activitat durant el 2020

La Biblioteca Pública de l’Eliana ha donat a conéixer aquesta setmana la llista dels 14 llibres més prestats de les seccions d’adult de l’any 2020, 8 de quals estan escrits per dones i tres d’ells escrits en valencià. El títol més llegit l’any de la pandèmia ha sigut ‘Terra Alta’ de Javier Cercas, premi Planeta 2019. L’obra ‘Trafalgar’ de Benito Pérez Galdós, un dels títols triats pel Club de Lectura, ha sigut la segona obra més llegida aquest any passat, en el context de “l’Any Galdosiano”, que rememorava la figura del gran periodista, polític i escriptor espanyol en el centenari de la seua mort. En el top tres ‘Loba negra’ de Juan Gómez-Jurado, seguit de ‘Todo lo que sucedió con Miranda Huff’ de Javier Castillo.

En valencià, la novel·la més llegida va ser ‘Matèria de Bretanya’ de Carmelina Sánchez-Cutillas, amb motiu el seu nomenament com a Escriptora de l’Any per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). I és que, la Biblioteca va organitzar el mes de setembre una tertúlia entorn de la figura de la gran escriptora, investigadora i intel·lectual valenciana del segle XX. En aquesta mateixa llengua, la segona obra més llegida ha sigut ‘Canto jo i la muntanya balla’ d’Irene Solà, premi Llibres Anagrama de novel·la, seguit de ‘El senyal’ de Marta Meneu-Borja, llibre presentat en el centre poc abans de la irrupció de la pandèmia.

Entre els llibres més prestats en 2020 a més, es troben altres títols escrits per dones com ‘Largo pétalo de mar’ de Isabel Allende, ‘La novia gitana’ de Carmen Mola, ‘La herida perpetua’ de Almudena Grandes, ‘El infinito en un junco’ de Irene Vallejo i ‘La cara norte del corazón’ de Dolores Redondo.

Altres dades de 2020

La Biblioteca ha tancat 2020 amb un total de 16.073 usuaris, una reducció d’un 68% respecte de l’any anterior a causa del seu tancament durant la pandèmia. No obstant això, durant tot aquest l’any i, malgrat la situació, ha prestat 9.137 llibres, 358 pel·lícules i 1.651 periòdics i revistes.

A més, els accessos a la plataforma eBiblio de diferents perfils d’edat no han deixat de créixer durant aquest any, i s’ha reduït la bretxa digital. També ho ha fet el servei de ‘La Biblio a casa’, que busca acostar els llibres a les llars de majors i persones amb mobilitat reduïda. Les persones interessades en qualsevol d’aquests servei poden fer-ho a través del correu electrònic biblioteca@leliana.es o per telèfon en el 96 274 23 71.

Així mateix, durant el curt període de temps en què la biblioteca ha pogut albergar activitats, n’ha organitzades un total de 57, entre contacontes, clubs de lectura, xarrades, exposicions i lectures públiques.

El regidor de Biblioteca, Jorge Pérez Comeche, ha celebrat que la literatura en clau femenina i en valencià siga un referent per als veïns del poble i ha posat en valor la labor d’aquest centre cultural durant la pandèmia, que ha ajudat a mantindre la ment de les persones activa a través de la cultura i la lectura durant el confinament. “2021 serà l’any en què arrancaran les obres d’ampliació de la Biblioteca, que modernitzaran les instal·lacions i donaran cobertura a les necessitats del municipi després de 50 anys al servei de la ciutadania”, ha recordat.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà