Desallotgen als ancians d’una residència de l’Eliana entre crits de “això és un segrest” de les famílies

desahucio residencia l'Eliana
FOTOS: PAU TINEO.

El desnonament s’ha executat amb un ampli dispositiu policial i el gerent ha sigut detingut

A les set i mitja del matí han arribat els primers familiars dels 14 ancians que encara quedaven hui en la residència Ciudamont de l’Eliana. La tensió, l’angoixa i incertesa era evident en els rostres de fills, nores i germans dels residents, quatre d’ells malalts de covid, que anaven a ser desallotjats per ordre del jutjat de Llíria.

Tots ells coincidien que estaven molt contents amb l’atenció rebuda en el centre i mantenien al llarg del matí l’esperança que finalment no s’executara una desnonament que qualificaven de “inhumà”. Alguna cosa que no ha ocorregut, ja que passades les dues de la vesprada ha eixit en ambulància l’últim dels residents enmig d’un ampli dispositiu policial desplegat en tot l’entorn del centre i entre crits de “això és un segrest” i “volem justícia”.

La majoria lamentava que no han rebut cap mena de notificació i que no havien signat res. “No se’ns ha comunicat res per escrit. Si anaren okupes no els tirarien d’aquesta manera”, explica un altre dels afectats.

Fins a cinc vehicles de la Guàrdia Civil i dos cotxes patrulla de la Policia Local han envoltat la zona on es concentraven els familiars, als quals s’han unit més tard les treballadores i el metge que han sigut obligats a eixir del centre, igual que el gerent, Francisco Cabello. Aquest últim ho ha fet detingut, igual que el seu nebot i el seu germà.

El gerent, que ha sigut posat en llibertat a la vesprada, continua insistint que la sentència és contra l’anterior empresa gestora i que l’actual és Évora GR, que va assumir la gestió de la residència.

Per a accedir al centre ha sigut necessari l’actuació d’un manyà i una vegada dins primer han eixit els treballadors i més tard ho han fet els residents. Cinc ho han fet en cotxes particulars amb els seus familiars que han decidit acollir-se a l’opció que se’ls ha oferit de portar-li’ls abans que foren traslladats a la residència pública de Carlet. És el cas de Pilar Pastor que tenia al seu germà de 65 anys amb trastorn mental i havia donat positiu en covid. “No està en condicions d’anar a cap costat i preferim portar-nos-el nosaltres directament a una residència de Llíria en la qual l’admeten ja que amb nosaltres tampoc pot estar”.

Antonia Garrido s’ha portat també a la seua mare de 97 anys amb Alzheimer, mentre que la seua filla, treballadora del centre, seguia dins. “Nosaltres som cinc germanes i la cuidarem fins que trobem una altra residència”, explica aquesta dona que s’ha vist com desallotjaven a la seua mare i a la seua filla.

Altres cinc ho han fet en un vehicle adaptat i els quatre últims han sigut traslladats en ambulàncies amb destinació a la residència pública.

A última hora el matí han arribat dos vehicles de l’Ajuntament de l’Eliana per a emportar-se les pertinences dels residents desallotjats per a custodiar-los fins que siguen recollits per les famílies.

El motiu que està darrere del viscut aquest matí a l’Eliana és l’impagament de 84.734 euros de l’anterior empresa que gestionava la residència Ciudamont95 a l’empresa propietària de l’immoble que va interposar una demanda el 25 de gener de 2021.

Després d’admetre el jutjat la demanda el 18 de febrer, va fixar data de llançament el 10 de juny per al cas de no pagar o no contestar, i de vista oral per al 14 d’abril, encara que aquesta última data va suspendre el procés durant 60 dies a petició de totes les parts en al·legar que estaven en vies de transacció extrajudicial.

Al desembre de 2021 es va dictar sentència i el jutjat va condemnar a l’empresa que gestionava la residència a desallotjar l’immoble i abonar a la demandant 225.472 euros, amb interessos legals, i les quotes de lloguer que puguen reportar-se fins al lliurament efectiu de la possessió, a raó de 20.400 euros al mes.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà