“Se senten les ganes de la gent que arribe la setmana gran de les Falles”

concejal l'Eliana

Juan Espinosa, regidor de Cultura Festiva de l’Eliana

Com s’han preparat les Falles de l’Eliana 2024, les seues primeres com a regidor?
Amb molta il·lusió. Com bé dius són les meues primeres Falles, és una festa que li tinc molt afecte, ja que soc faller des que vaig nàixer, tota la meua família ha sigut molt participativa en el món de la Falles i és una festa que viuré amb moltes ganes i il·lusió, encara que d’una manera diferent.

L’inici de les festes ha estat marcat per la tragèdia de Campanar, un barri molt faller, que ha obligat a modificar el calendari d’actes. Com ho ha viscut?
Al final són desgràcies que porta la vida que mai volem que ocórreguen ni mai crees que poden ocórrer, però crec que després d’haver viscut una pandèmia, en la societat es va crear un esperit de superació i de comprensió davant aquesta mena de tragèdies i podrem continuar amb la programació fallera en el nostre municipi. És veritat que seran unes Falles diferents, per la importància d’aquest barri en el món de les festes, és una cosa molt trista i personalment m’agradaria manar tot el meu suport a totes les famílies que han hagut de patir aquest terrible succés.

Com valora la celebració dels actes previs a la setmana fallera com la Crida?
Se senten les ganes que té la gent que arribe la setmana gran. Hem pogut veure moltíssima participació per part dels fallers tant en la *Crida, com en la Cavalcada i al Tren Faller, amb 600 fallers de les diferents comissions disfressats. Aquests actes s’han desenvolupat d’una forma molt positiva i els representants de les comissions han pogut gaudir-los.

Què representen aquestes festes per al municipi? I quina espera de les d’enguany, a més de que es desenvolupen sense incidents?
El més important és que es desenvolupen sense incidents. Al final és una festa molt bonica, molt participativa, per a totes les edats i crec que s’haurien de desenvolupar de la forma més pacífica possible pel bé de tots. És una setmana on la gent vol gaudir, divertir-se i és una pena que s’hagen de tacar per algun incident. Tinc l’esperança que no ocórrega res, que es desenvolupen d’una forma bonica, donant-li la importància que tenen en el nostre municipi, a causa de la quantitat de fallers que tenim participant i espere que en la valoració final una vegada cremats els monuments no hàgem de parlar de cap incident.

Un dels aspectes que diferencia a les Falles de l’Eliana de la resta és que no són competitives, no hi ha premis als monuments. És possible que es tornen a instaurar? Quina és la seua postura sobre aquest tema?
No crec que es tornen a instaurar ni crec que s’hagen de posar aquests premis. Al final és una festa que també ens ajuda a desenvolupar-nos com a societat, ens ajuda fer més gran el nostre poble i les competicions sempre poden crear unes certes tensions o polèmiques que dificulten que les relacions entre les comissions siguen positives. Hi ha moltes maneres d’incentivar a les falles al fet que planten bons monuments i des de la Junta Local Fallera buscarem la manera de poder incentivar a les comissions sense haver de participar en cap concurs ni haver de repartir cap mena de premis.

La pirotècnia té una presència destacada en les Falles de l’Eliana. Quins altres aspectes subratllaria de les festes locals?
El primer és la possibilitat que ofereixen les falles a qualsevol persona, siga o no del poble. Són una festes que les comissions les fan per a tota la ciutadania i qualsevol persona pot participar sense haver d’estar apuntat en cap comissió. També és important la cultura valenciana que podem gaudir de la mà de l’Associació de Cultura Valenciana ‘La Llauradora’, en molts dels actes, tant amb danses com amb les seues collas de tabal i dolçaina. També a la Penya del Coet, que realitza el correfocs abans de la Cremà. Però m’agradaria destacar la bona relació entre les quatre comissions. Eixa és la base perquè les Falles es desenvolupen de la millor forma possible i que els fallers treballen a fer-les més grans i a fer créixer el nostre poble.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà