Una exposició inèdita ret homenatge al barri obrer de ‘Les casetes noves’ de Llíria

casetes

L’Arxiu Municipal ha recopilat imatges cedides pel veïnat del barri de Pla de l’Arc

El 1953, el poble de Llíria va vore nàixer un nou grup de vivendes protegides Laurona, entre camps d’horta i vora la séquia Major, que passarà a ser conegut amb el nom de ‘Les casetes noves’.

Commemorant els 65 anys de la seua inauguració, l’Arxiu Municipal presenta l’exposició ‘Les Casetes Noves: 65 anys’, que pretén donar a conéixer el naixement del barri Pla de l’Arc i, alhora, fer un homenatge als primers veïns.

L’exposició  consta d’una secció gràfica, amb la informació disposada en panells, amb textos, plànols i imatges; d’una part documental, amb documents de l’expedient administratiu de la construcció, custodiat parcialment a les dependències de l’Arxiu Municipal; i d’una audiovisual, amb un documental que recull els testimonis i vivències dels veïnat pioner en l’origen de l’actual barri del Pla de l’Arc.

casetes

Per altra banda, l’Arxiu Municipal ha recopilat un gran nombre d’instantànies, cedides pel veïnat del barri “que serviran per conformar un fons fotogràfic i documental” segons ha anunciat el regidor de Patrimoni, Paco García. “La ciutadania ens han proporcionat una gran quantitat de fotografies que estan sent digitalitzades pels funcionaris municipals. Una volta finalitzat el procés, tornarem les fotografies als seus propietaris. Totes elles estaran accessibles en un fons municipal, que es podrà consultar a partir de l’any 2019”.

‘Les Casetes Noves’ van ser les primeres 66 edificacions del barri del Pla de l’Arc, construïdes per l’Obra Sindical del Hogar i lligades a la Fàbrica de Ríos, la major indústria de Llíria de mitjans segle XX. Estes cases van estar habitades per famílies de condicions i estructures semblants, que van permetre la proliferació d’un barri molt familiar. I, a més, van transformar una partida agrícola del terme de Llíria, en un barri pròsper i venturós, que va trencar el binomi entre el barri de la Part d’Avall, conformat al voltant de la Vila Vella; i el de la Part de Dalt, el barri del Raval.

L’exposició es podrà visitar fins al 14 d’octubre, a la Tourist-Info de Llíria de dilluns a dissabte de 19 a 21 hores; i els diumenges i festius d’11.30 a 13.30 hores.

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà