La comunitat de Regants de Llíria rebrà 3,8 milions d’euros

Llenado de aljibe en Llíria

Les inversions del Pla servirà per a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat del regadiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha valorat l’aposta per la digitalització, la sostenibilitat i la resiliència de l’agricultura valenciana per garantir el seu futur, paràmetres que coincideixen plenament amb els objectius del Next Generation EU.

Així ho ha manifestat durant l’acte de signatura dels convenis entre el president de la Societat Estatal d’Infraestructures Agràries (SEIASA) i els presidents de les comunitats de regants Séquia Real del Xúquer, Llíria i La Vall d’Uixò, que contemplen destinar 55,9 milions d’euros per a la modernització del regadiu d’aquestes entitats amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

El cap del Consell també ha destacat el compromís del sector per la millora de l’eficiència energètica a través de l’ús d’energies renovables com la fotovoltaica o l’eòlica, la qual cosa a més contribuirà a “reduir la factura energètica”, i ha incidit en la necessitat d’incrementar “la productivitat i la competitivitat per a millorar les rendes” i garantir així el relleu generacional en l’agricultura.

En el transcurs de l’acte, el president ha destacat que la inversió de 103 milions d’euros que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat amb fons Next Generation EU, preveu destinar a la modernització de regadius de la Comunitat Valenciana complementarà l’esforç inversor que està fent la Generalitat a través de l’Estratègia Valenciana de Regadius.

En aquest sentit, ha recordat que l’estratègia valenciana contempla un total de 1.200 milions d’inversió fins a l’any 2040 per a garantir “aigua per sempre”, i ha destacat que la Generalitat ja ha invertit 75 milions d’euros en els últims tres anys i que en 2022 es preveu destinar altres 27 milions d’euros.

Finalment, el president ha agraït el compromís del Govern d’Espanya amb l’agricultura valenciana i amb l’aposta per la seua sostenibilitat tant ambiental com econòmica, i ha fet una crida a la unitat d’acció al costat dels regants per a garantir el futur d’aquest sector que dona treball a 90.000 valencians i representa el 10% del PIB de la Comunitat Valenciana.

55,9 milions per a la fase I del pla de modernització

A través dels tres convenis signats aquest divendres el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de la Societat Mercantil Estatal d’Infraestructures Agràries (SEIASA) invertirà 18.360.260 euros a actuacions en les comunitats de regants de la Séquia Real del Xúquer i Llíria, a la província de València i La Vall d’Uixò, a Castelló.

D’aquesta manera, la Comunitat de Regants Séquia Real del Xúquer rebrà 11,5 milions d’euros, la Comunitat de Regants de Llíria, 3,8 milions, i la Comunitat de Regants de la Vall d’Uixò, un total de 2,9 milions.

Aquests convenis s’inclouen en la fase I del pla per a la millora de l’eficiència i sostenibilitat en regadius que contempla destinar un total de 55,9 milions d’euros a la modernització de 32.454 hectàrees de regadius sostenibles en la Comunitat Valenciana, la qual cosa beneficiarà a 25.546 regants.

A més, la primera fase també contempla les actuacions compromeses a principis del passat mes de desembre amb la Comunitat General de Regants Regs de Llevant Marge Esquerre del Segura (Alacant), per un import de 37.625.230 euros.

Les inversions del Pla per a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat en regadius tenen un caràcter públic-privat, per la qual cosa l’aportació pública serà d’un màxim del 80% del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants aportaran la resta.

Cal destacar que a través de les actuacions previstes es pretén digitalitzar i automatitzar el reg amb la finalitat d’estalviar aigua, possibilitar l’ús d’aigües regenerades per a aconseguir més recursos disponibles i reduir costos energètics amb plantes solars fotovoltaiques.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà