EU de Llíria i l’Ikea

El polígon del Pla de les Carrasses fa anys era camps fèrtils amb aigua suficient per al cultiu de tarongers i d´horta, ara és un erial de més d’un milió de metres quadrats erm i buit gràcies a la falta de perspectiva del Partido Popular i els seus “amics” a l’ajuntament de Llíria.

Però anem a pams, tindre sòl industrial, a la fi i al cap això és un polígon, no està malament inclús seria digne d’aplaudiment si ben prop de Llíria no hi hagueren ja instal·lats i funcionant, concretament a Riba-roja, dos polígons industrials: l’Oliveral i la Reva. Alguns opinaran que el que el Plà de les Carrasses haja passat del verd al marró és cosa de la crisi del taulell però s’equivoquen perquè a una data no tan llunyana com 2006, quan la crisi no existia ni en la ment dels més pessimistes Manuel Izquierdo, alcalde de Llíria, s’atrevia a fer d’endiví i declarava a la premsa que 30 empreses ja havien adquirit terrenys a la zona (sic), què va passar aleshores Manuel? I les empreses?

El pitjor és que ara volem vendre-‘ns la mateixa idea, que la multinacional IKEA té cap possibilitat d’instal·lar-s´hi com si açò ho acabaren de pair i no, no és així, no fa ni un lustre que Manuel Izquierdo intentava vendre el Pla de les Carrasses amb la possibilitat de què “cierta multinacional planee instalarse en el parque edetano”. Bufes de pato i aigua en cistella, el Pla de Carrasses allò que ha produit han sigut enormes despeses als xicotets propietaris que han tingut que pagar de la seua butxaca els accessos, el subministrament d’aigua, l’electricitat i la depuració de residus.

I què passa amb Ikea? Ikea és una tenda, no és cap fàbrica, és un tenda clònica identica a totes les que hi ha repartides pel planeta on tenen mobles que has de muntar tu mateix i poca cosa més. Segons la wikipendia l’estructura organitzativa de l’empresa és opaca i confusa. La marca IKEA pertany a una fundació amb seu als Països Baixos, sota el control de la família Kamprad i que cobra un cànon a cada tenda per la seua operació. Al mateix temps, les tendes i algunes fàbriques són propietat de distintes empreses i fundacions control·lades per la família Kamprad però l’estructura societària real no s’ha desvetllat completament.

Ikea també és una empresa que ha estat denunciada per explotar, espiar i presionar els seus treballadors, especialment els qui estan malalts i els pares fadrins com així ho ha denunciat el programe televisiu ‘Frontal 21’ de la segona cadena pública alemanya, ZDF, una empresa que fabrica al Tercer Món, i desde l’esquerra de Llíria ens preguntem: aquest és el tipus d’empresa que ens volen portar a Llíria?

A Esquerra Unida de Llíria estem a favor del progrès del nostre poble i la nostra comarca mitjançant polítiques sostenibles i que fomenten el treball amb contractes indefinits i per això al seu moment vàrem dir que no era una bona idea obrir el polígon del Pla de les Carrasses ja que tal i com ara s’ha demostrat només aprofita perquè l’alcalde i la consellera de torn es feren la foto. A Esquerra Unida volem que totes les empreses en igualtat de condicions puguen accedir al sòl industrial i no només les multinacionals i això vol dir ofertar també les mateixes condicions d’instal·lació al polígon a totes les empreses que a Llíria viuen de manera directa o indirecta de la indústria del moble perquè per a Esquerra Unida valorem més i tenim cura del treball autòcton.

Júlia Arastey
Organización EUPV Llíria

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà