Josep Mas i Joan Bell-lloc presenten ‘Els repobladors balears al Camp de Túria’ 

libro Olocau

L’acte es va celebrar en el saló d’actes d’Olocau

La presentació del llibre ‘Els repobladors balears al Camp de Túria (1609-1650)’ va portar a Olocau un fragment de la nostra història, el referent a la repoblació, per part de famílies procedents de les Illes Balears, que va tindre lloc a la comarca després de l’expulsió dels moriscos del Regne de València. 

A l’esdeveniment, celebrat en el Saló d’Actes, van estar presents els regidors Pascual Esteve i Vicent Murgui i l’alcalde, Antonio Ropero, que va destacar el valor de l’obra, ja que “conéixer el nostre passat ens ajuda a entendre millor el present”.

Així mateix, va fer referència a la importància que el Virrei de Mallorca, Joan de Vilaragut (Baró d’Olocau), va tindre en el procés que es relata a ‘Els repobladors balears al Camp de Túria (1609-1650)’. 

Xelo Tomàs, presidenta de l’Institut d’Estudis Comarcals (IDECO) del Camp de Túria va destacar el treball fet pels autors i va assenyalar que, amb aquest llibre, es documenta per primera vegada la repoblació duta a terme en el segle XVII. 

L’historiador Carles Asensi va presentar els autors i va descriure el context històric de l’obra. En aquest sentit, va explicar com l’expulsió dels moriscos es va fer, fonamentalment, per motius econòmics i polítics. A més, Asensi va afirmar que aquest tipus de llibres són una eina clau per a conéixer els habitants de la comarca i ajuden a crear llaços entre localitats. 

Els investigadors Josep Mas Martí i Joan Bell-lloc van tractar detalladament el procés que va suposar l’expulsió dels moriscos i la posterior repoblació. Van mostrar, com a preludi, la distribució de població cristiana i morisca que hi havia a la comarca, la finalitat d’eixa disposició i els esdeveniments que van succeir fins al 1609, l’any de l’expulsió. 

Sobre la repoblació, van posar èmfasi en aspectes com els cognoms de les famílies que van arribar, els seus llocs d’origen, les localitats on es van instal·lar i la seua mobilitat dins de la comarca. L’última part de l’acte, a l’igual que en el llibre, va estar dedicada a parlar sobre l’herència dels repobladors, que ha arribat als nostres dies en àmbits com l’arquitectura, el folklore, la llengua o els llinatges. 

Amb tot, la presentació va fer que els assistents viatjaren en el temps fins al segle XVII per a conéixer un procés que va tindre una gran rellevància al Camp de Túria gràcies a les nombroses dades que van aportar els autors. Dades amb les quals es va donar llum sobre una etapa fonamental de la nostra història.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà