Elena Solanas presenta a Olocau ‘Florencio Pla, la Pastora. La dignitat robada’

Va ser membre de la guerrilla antifranquista del maquis i va residir a Olocau fins a la seua mort en 2004

El saló de plens d’Olocau ha collit la presentació del llibre ‘Florencio Pla, la Pastora. La dignitat robada’, ‘una obra que posa en valor la figura del seu protagonista en el marc de la repressió franquista, del silenci i de la por de moltes famílies, i de la lluita contra la dictadura.

L’acte va comptar amb la participació de la seua autora, Elena Solanas, neboda neta de Pla, del periodista cultural Andreu Garcia i de la regidora d’Educació, Cultura i Joventut, Desa Vilaplana. 

Solanes i Garcia van dialogar sobre nombrosos temes relacionats amb el llibre i amb la investigació duta a terme durant 19 anys per a escriure’l. Així, van parlar de la motivació que va portar a l’autora a començar la recerca d’informació, dels sentiments que li produïa el descobriment de noves dades i records del seu oncle, o de les diferents fases de la vida de Pla com a membre de la guerrilla antifranquista del maquis, quan va ser empresonat, o la seua última etapa, residint a Olocau fins a la seua mort en 2004. 

Com va assenyalar Garcia, el llibre té com a objectiu “reivindicar el que hi havia darrere del mite de ‘La Pastora’”. Un mite cruel creat en el franquisme que Solanes desmunta a partir de testimonis i dades. Una tasca que l’autora va comparar amb “unir xicotetes peces de puzle” i que li va permetre conéixer la veritat sobre el seu oncle i descobrir, tal com va afirmar, “una història que m’havia sigut robada”. 

L’acte va finalitzar amb l’actuació d’Anna Franco (veu), Josep Maravilla (guitarra), Andreu Garcia (ukelele) i Esther Vinuesa (acordió), els qui van interpretar la cançó ‘Florencio Pla Meseguer’, composta per Garcia, i amb la signatura d’exemplars del llibre als assistents. 

En la presentació, van estar presents, a més de Desa Vilaplana, els regidors Olga Brínquez, Salvador Navarret, José Paricio i Pascual Esteve, així coml’alcalde, Antonio Ropero.

El primer edil va voler destacar “l’emoció que hemviscut esta vesprada”, aixícom “la importància de poder conéixerhistòriescom la de Florencio Pla gràcies a investigacions tan necessàriescom la realitzadaper Elena Solanas”. “Olocau és un poble en el qual reivindiquem la importància de la memòria històrica i de no deixar en l’oblit la tasca de totes aquelles persones que han lluitat per la llibertat”, va afegir.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà