L’editorial Oronella prepara la segona edició del llibre ‘Pulles del Cabanyal’

Llibre Pulles del Cabanyal

Vicenta Plaza, autora del llibre, és veïna de Riba-roja de Túria

Vicenta Plaza, actualment veïna de Riba-roja de Túria és autora del llibre ‘Pulles del Cabanyal, dites i sentències del Marítim’, editat per l’Editorial Oronella es tracta d’un llibre que “conté expressions, frases i pulles del Cabanyal, barri on jo vaig nàixer i on he estat recopilant a poc a poc totes aquestes frases fins a formar un total de quasi 900” comenta l’autora.

El llibre ens mostra “la manera de parlar socarrona de la gent del Cabanyal. El cabanyaler, quan parla, utilitza frases, expressions o pulles que intercala en moltes de les seues conversacions, sentencia en elles i les aplica a una gran varietat de situacions. Hi ha una infinitat de refranys valencians que tots hem utilitzat moltes vegades però ací tenim a més els nostres, i cal reconèixer que alguns són molt obscens, escatològics, provocatius, grossers i de ‘cintura per avall'”.

Segons ens explica l’escriptora “aquesta classe de llenguatge és molt gràfic, té doble sentit i pert la seua frescor quan intentem traduir-lo al castellà o a qualsevol altre idioma; és més, els que no són valencians o no dominen la nostra llengua no poden captar la socarroneria en què ens expressem, no ho entenen i no li troben la gràcia ni el sentit”. “He volgut també recalcar i deixar constància de la manera en què la gent parla i s’expressa, perquè el vocabulari que utilitza el poble difereix en alguns casos de la gramàtica normativa de la llengua valenciana”.

Vicenta Plaza conclou recordant-nos que “pot ser que ara la gent del Cabanyal no s’identifique en aquestes expressions perquè mai les ha sentides, però totes elles són autèntiques i segur que els vells del lloc les recordaran en una certa nostàlgia. No hi ha dubte que moltes d’aquestes pulles tindran diferents accepcions i pot ser que el lector considere que la que hem elegit no siga la correcta segons la seua experiència… però açò és sempre molt subjectiu. El temps borra records, les modes actuals i el llenguatge que adopten les noves generacions contribuiran a que estes expressions o pulles és perguen per sempre i és lamentable perquè han format i formen part important de la nostra cultura i història”.

El llibre es pot adquirir en la web de l’editorial Oronella i la segona edició, que estarà disponible próximament, ens confirma l’autora que comptarà amb 120 pulles més.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà