Riba-roja es declara municipi cultural i lliure de censura

pleno ribarroja

El text reitera la defensa ferma dels drets fonamentals en matèria de llibertat d’expressió

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una moció en la qual es declara municipi cultural i lliure de censura després de diferents episodis que han patit diverses produccions i expressions culturals en diverses zones d’Espanya. El text reitera la defensa ferma dels drets fonamentals en matèria de llibertat d’expressió i cultura en diversos àmbits d’actuació.

La moció ha sigut redactada i elaborada pel PSPV, a la qual s’han unit Esquerra Unida-Podem i Compromís de Riba-roja de Túria, ha sigut aprovada en el ple pels tres partits mentre que el Partit Popular ha optat per l’abstenció i, finalment, Vox ha votat en contra. El text condemna qualsevol atac o censura que haja patit la cultura en qualsevol dels formats existents en l’àmbit d’Espanya.

El ple municipal es fa ressò dels últims esdeveniments “preocupants” ocorreguts en diverses localitats i províncies d’Espanya en els quals s’ha actuat amb censura a través de la retirada de pel·lícules, obres de teatre i altres elements culturals per part de determinades institucions i organismes públics. Per això, la moció creu necessari “prendre una posició ferma i contundent en defensa de la cultura lliure i sense censura”.

El text confirmat pel ple subratlla que la cultura “és un pilar fonamental de la nostra societat, un mitjà a través del qual s’expressen les idees, es fomenta la diversitat i es promou la llibertat de pensament” i recorda que la cultura “alimenta l’esperit crític i fomenta el desenvolupament personal de les persones, l’accés a una àmplia varietat d’expressions artístiques i culturals és, a més, un dret fonamental dels ciutadans”.

La moció inclou en el seu contingut “les accions que atempten contra aquests valors fonamentals, posant en risc la pluralitat i la democràcia cultural, la censura i la retirada d’obres per motius ideològics, polítics o qualsevol altra forma de discriminació són actes contraris als principis democràtics i vulneren la llibertat d’expressió, més encara il·lustren el cinisme d’aquells que diuen defensar la constitució i vulneren els seus principis”.

El ple de Riba-roja de Túria enumera els últims esdeveniments ocorreguts en els últims dies amb un degoteig constant de prohibicions i censures en l’àmbit de la cultura d’Espanya. “Se’ns fa insuportable la prohibició d’una pel·lícula per mostrar un bes entre persones del mateix sexe, ni tampoc és de rebut que se censure un concert o una obra de Virginia Wolf, les obres de la qual segurament només coneixen els seus censors per la contraportada que amb prou faenes hauran llegit”, s’incideix en la moció.

A més, es rebutja “l’esperpent que, emparant-se en un puritanisme passat de moda s’arribe a prohibir una obra de Lope de Vega, ni tan si vulga es mostra respecte pels grans clàssics de la nostra literatura”. Els tres partits signants de la moció consideren que aquests atacs a la cultura són “directament un atac al cor de la democràcia i del substrat que li permet desenvolupar-se i consolidar-se” i manifesten que es tracta de “justificar la imposició del pensament únic que ells mateixos critiquen i impulsen corrents reaccionaris a través de tècniques pròpies de règims autoritaris”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà