8M: Riba-roja aprova una proposta de suport al Dia de les Dones

pleno ribarroja

La proposta ha tirat avant amb la asbtención de Vox

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja ha aprovat una proposta de suport al Dia Internacional de les Donesque se celebrarà demà. La moció conjunta redactada pel PSPV, Compromís i EU-Podem ha comptat amb el suport de les tres formacions, a més del vot a favor del PP que ha introduït una esmena i, finalment, l’abstenció de Vox.

La moció és una defensa a favor de l’eliminació de tota forma de discriminació cap a les dones, a més de promoure el seu apoderament i aconseguir la seua plena participació en la societat. El text recorda que el context de crisi, tensió geopolítica i la crisi eco-social afecta, principalment, a les capes populars, més vulnerables i ha aguditzat la situació de desigualtat de gènere en el sistema neoliberal.

La proposta final ha eixit aprovada després d’introduir en la mateixa una esmena del PP en la qual s’insta a Europa a evitar acords amb aquells països en els quals no es respecta la igualtat entre homes i dones.

Els signants de la moció recorden que Riba-roja “és un municipi feminista conscienciat per a construir una societat en igualtat d’oportunitats perquè, lamentablement, la desigualtat entre homes i dones és estructural en la nostra societat; estes situacions que podem observar en la nostra vida diària posen de va manifestar el reconeixement de diferents desigualtats en conciliació i corresponsabilitat”.

El text enumera diverses desigualtats que hui dia es posen de manifest com a assetjament de carrer, bretxa digital, bretxa salarial, sostre de cristall, prostitució, violències masclistes, càrrega mental, discapacitat en les dones i els prejuís culturals, a més de les dones en situació de vulnerabilitat perquè són dones migrants, racionalitzades, trans, amb diversitat funcional, joves i majors.

La subordinació de les dones als homes, la relegació als treballs no remunerats o la precarització i l’explotació de la natura per part d’un neoliberalisme feroç que es queda els beneficis i socialitza les pèrdues mediambientals responen a una lògica comuna: la dominació i la submissió de la vida a l’acumulació sense límits, segons es destaca en el text aprovat pel ple.

Precisament, esta acumulació sense límits és la conseqüència del moment crític que en matèria de canvi climàtic es viu, actualment, amb rècords de sequera i altes temperatures, i en les quals les reivindicacions feministes i les demandes ecologistes són les dos cares de la mateixa moneda.

Entre els acords confirmats en la sessió plenària destaquen algunes propostes i accions que es duran a terme en la localitat durant els pròxims mesos, com el cas del pla abolicionista municipal, seguir amb els cursos de formació d’igualtat d’oportunitats i l’ús del llenguatge no sexista a les persones que treballen en la plantilla de l’ajuntament, impulsar recursos per a conciliació en famílies amb menors d’edat o fomentar xarrades de prevenció de desigualtats i violències masclistes en els centres educatius del municipi.

Altres propostes passen per homenatjar les dones referents de Riba-roja i mantindre l’esdeveniment “Nit Violeta” com un acte per a tota la ciutadania on es visibilitzen les desigualtats de gènere, a més de difondre la importància de tindre un pla d’igualtat i presència paritària 60-40 d’homes i dones cuidadores de persones en situació de dependència.

Finalment, el ple aposta per donar suport a la petició estatal de reduir la jornada sense disminució salarial, per a contribuir a la millora de les cures i, també, de la conciliació familiar, continuar donant suport a la perspectiva de gènere amb enfocament interseccional, promovent opcions d’habitatge assequibles i alternatives, un impuls la perspectiva de gènere en el procés de contractació de les empreses i potenciar la contractació de dones i incorporar la perspectiva de gènere en els programes municipals.

L’alcalde Robert Raga ha subratllat que esta moció “reflectix el compromís ferm i decidit del nostre municipi per fomentar les polítiques d’erradicació de la desigualtat entre homes i dones i, al mateix temps, aposta per continuar la línia dels últims anys de posar en marxa programes i activitats que servisquen per a avançar en la major igualtat entre tots”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà