Aquestes són les mesures de Riba-roja per a fer front als incendis al parc natural del Túria

El PSPV presentarà al ple de hui una moció per a exigir neteja i inversions

L’Ajuntament de Riba-roja ha anunciat un paquet de mesures per a fer front als incendis forestals al parc natural del Túria. L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, va convocar ahir una reunió tècnica d’urgència per a avaluar l’impacte de l’incendi ocorregut dissabte passat dissabte i establir una sèrie d’accions immediates.

La convocatòria va ser prèvia a la visita a la zona afectada per part de la delegada del Govern, Pilar Bernabé juntament amb l’alcalde, en la qual va informar que la Guàrdia Civil manté oberta la investigació per a esclarir les causes de l’incendi.

Les perquisicions assenyalen l’autoria d’un piròman, i la relació d’este amb els incendis del passat 3 d’abril a Vilamarxant i el 25 d’abril a Riba-roja de Túria.

El Seprona està investigant ja les circumstàncies en les quals es va produir l’incendi declarat este dissabte i la Policia Local ha facilitat al grup d’investigació del lloc de Riba-roja de la Guàrdia Civil la informació dels testimonis del lloc, perquè inicie les perquisicions pertinents amb la finalitat de localitzar a l’autor.

L’incendi es va iniciar sobre les 14.10 hores en el riu i va obligar a confinar als veïns de la Urbanització Masia de Traver i a interrompre la línia 2 de Metrovalencia entre la Canyada i L’Eliana. Més d’una trentena d’habitatges van haver de ser desallotjades i dos persones van ser ateses per inhalació de fum.

El PSPV presentarà esta vesprada una moció urgent al ple en la qual exigirà a la CHJ i a la Conselleria de Medi Ambient que procedisquen a la neteja i manteniment del Parc Natural del Túria.

Raga ha insistit en “la necessitat que les administracions actuen de manera urgent en la interfície urbàno forestal, per a evitar que els habitatges pegats al parc natural es vegen afectades pel foc, com és el cas de Masia de Traver, València La Vella i Els Pous, que pràcticament estan pegades al riu”. No obstant això, ha agraït la inversió realitzada l’any passat tant per la CHJ com per la Generalitat en la zona del riu que comunica amb Vilamarxant, així com en altres zones i municipis del parc natural.

“Exigirem a l’administració autonòmica les inversions econòmiques i el suport tècnic necessari per al desenvolupament de noves mesures de prevenció i extinció, en el marc del projecte Guardian II”, matisa Raga, qui apunta “seria necessària una inversió de 1,5 milions d’euros per a eliminar les canyes i col·locar malla geotèxtil en 80 hectàrees i evitar que torne a ocórrer un succés així”. També s’exigirà una major protecció de paratges com la Muntanya del Frare, el Parc Natural de Les Rodanes i els barrancs de Mandor i La Pedrera.

L’alcalde de Riba-roja, en qualitat de president de l’Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural de Túria ha convocat per al 15 de maig una assemblea extraordinària. En esta s’abordaran els tres sinistres ocorreguts en Riba-roja i Vilamarxant durant l’últim mes, la neteja, manteniment i repoblació de zones afectades, així com la restauració dels ponts danyats, entre estos el que travessa el riu per Masia de Traver, totalment destrossat per l’incendi del passat dissabte.

L’alcalde ha sol·licitat de nou una reunió amb els responsables de la Conselleria de Medi Ambient, dels quals no ha obtingut resposta després dels fets ocorreguts. Contràriament, si mantindrà una reunió este divendres 10 de maig a les 13 hores amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Entre les mesures adoptades, l’Ajuntament durà a terme la setmana vinent diverses reunions amb les associacions de veïns de les urbanitzacions afectades. El dimarts 14 de maig a les 19 hores s’informarà els veïns de València la Vella de les accions i mesures adoptades i a les 20 hores es farà el propi en Montealcedo i Entrenaranjos. El dijous 16 de maig a les 19 hores es convocarà Masia de Traver i a les 20 hores a Els Pous.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà