Riba-roja millorarà les infraestructures hidràuliques de defensa contra incendis

hidrantes Ribarroja

Riba-roja de Túria, 21-05-2024. L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha encarregat a la concessionària d’aigües, Hidraqua un estudi tècnic per a l’optimització de la xarxa d’hidrants en el municipi a fi d’oferir una millor resposta enfront dels incendis.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga s’ha reunit recentment amb la responsable de Hidraqua, Carolina Belda per a proposar-li un full de ruta que analitze les necessitats i possibles millores en les infraestructures hidràuliques del municipi.

Aquest estudi inclourà propostes que permeten optimitzar la càrrega d’aigua dels mitjans d’extinció, tant terrestres com aeris, en el cas d’un incendi forestal i establirà els detalls tècnics de les millores proposades.

S’establirà un calendari per a la revisió de tots els hidrants existents en el terme municipal i la instal·lació de nous elements de defensa, especialment centrats en la zona urbana confrontant amb la interfície forestal. És el cas dels barrancs de Mandor i La Pedrera o zones rurals com la Muntanya del Frare.

Paral·lelament, s’instal·laran elements complementaris en la infraestructura Guardian i a fi de donar-li major capacitat d’ús. En aquest sentit, es busca que les instal·lacions no sols servisquen per a la defensa contra un incendi sinó per a la lluita contra aquest. Una vegada estiga disponible el document tècnic, el consistori entregarà informació detallada als serveis d’extinció, proporcionant-los una eina que els permeta accedir als punts d’aigua d’una forma segura i ràpida.

Riba-roja de Túria disposa d’una xarxa de més de 500 hidrants distribuïts per tot el terme municipal connectats a la xarxa de proveïment d’aigua potable, que estan disponibles per als serveis d’emergències perquè puguen connectar les mànegues en cas d’incendi o bé puguen omplir-se els depòsits d’aigua dels camions de bombers.

En les pròximes setmanes s’instal·laran quatre nous hidrants que completaran l’actual xarxa dependent de la Comunitat de Regants Lorca i Quint que se subministraran de l’aigua de les basses situades en parcel·les rústiques. Un total de nou hidrants distribuïts pels voltants del Camí de Xest, Porxinos i la Muntanya del Frare, estan a la disposició dels efectius de bombers en cas d’incendi.

Riba-roja és juntament amb Vilamarxant les dues poblacions del Camp de Túria més afectades pels incendis forestals. Segons les dades del Sistema Integrat de Gestió de la GVA, de juny de 2016 a agost de 2022, Riba-roja ha patit 45 incendis que han arrasat 158 hectàrees de massa forestal del Parc Natural del Túria i en els Barrancs de la Pedrera i Monges. Els últims incendis ocorreguts el 25 d’abril i 4 de maig en la zona de Masia de Traver han alertat del perill existent, que es veurà agreujat amb les altes temperatures que es preveuen per a aquest estiu.

En aquest sentit, l’Ajuntament ha sol·licitat a Hidraqua que elabore un estudi tècnic amb els costos econòmics per a implantar el Guardian II en urbanitzacions amb elevat risc com València La Vella Santa Rosa o Els Pous, així com en zones del nucli urbà com els habitatges que confronten amb els barrancs. A més, s’encarregarà de la formació i sensibilització a la ciutadania.

L’alcalde Robert Raga ha destacat que la revisió i millora de les infraestructures hidràuliques , ‘facilitarà el treball als efectius d extinció i assegurarà una ràpida intervenció en cas d’incendis, proporcionant major seguretat als veïns i veïnes amb habitatges més pròxims al Parc Natural del Túria, situades en la interfície urbà-fotestal i als barrancs que travessen el nostre terme municipal”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà