Un estiu sense festes

alfabegues
FOTO: PAU TINEO.

Els ajuntaments cancel·len els actes festius fins a octubre pel coronavirus

Aquest estiu serà diferent. La crisi sanitària del coronavirus ha fet caure des d’el mes de març passat cadascun dels esdeveniments festius programats fins a setembre. Tots els ajuntaments han decidit, després de renunciar definitivament a les Falles, cancel·lar les festes patronals i tots els esdeveniments marcats en el calendari de juliol i agost que impliquen concentracions de gent i arribada de visitants.

D’aquesta manera, a Benaguasil s’han quedat sense les seues festes en honor a la Verge de Montiel que se celebren tradicionalment entre finals d’agost i principis de setembre. Tampoc es faran per aqueixes mateixes dates els actes programats en honor a la Marededéu del Fonament a Benissanó.

Una de les festes més acolorides de la comarca, les Alfàbegues de Bétera també han caigut, però el pressupost de les festes majors es destinarà a pal·liar els efectes del covid-19 a través dels Serveis Socials i el Pla d’Ocupació Local. Malgrat la suspensió de la festa, l’Ajuntament ha decidit continuar amb el cultiu dels plantes en l’hort dels alfàbegues.

L’Eliana ha decidit cancel·lar la celebració de les Festes Majors que ocupen bona part del juliol. No obstant això, han deixat una porta oberta a la possibilitat realitzar algun acte, encara que siga simbòlic els dies grans com són el 15, 16 i 17 de juliol, sempre que les restriccions i directrius sanitàries ho permeten. Aquesta eventualitat es valorarà, en qualsevol cas, a la fi de juny i en funció de l’evolució de la situació, segons expliquen fonts municipale.s

A Riba-roja de Túria també s’han cancel·lat tots els actes fectivos que comporten aglomeracions i puguen generar un greu risc de salut davant la crisi sanitària. D’aquesta manera, queden anul·lades les festes de la Mare de Deu d’Agost, Fadrins, els Moros i Cristians, les festes patronals en honor al Santíssim Crist dels Afligits, previstes de l’1 al 14 de setembre, i la Festa del Dux.

A La Pobla de Vallbona la suspensió s’estén a tots els grans actes de les festes fins al mes d’octubre. Davant la situació creada per la pandèmia de Covid-19 i les mesures de protecció que impedeixen organitzar actes multitudinaris, el consistori ha optat per anul·lar els principals actes programats en els pròxims mesos. Aquesta decisió afecta al festival de música Ceba-rock previst per al 20 de juny, a l’I Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Pobla de Vallbona i a la Fira Medieval, les recreacions històriques i la Desfilada Cívica de les Festes del 9 d’ Octubre.

En consens amb l’església i els representants de les tres casetes de les Clavaries de la Verge del Rosari es cancel·len les celebracions d’enguany. La Clavaria de la III Caseta, encarregada de celebrar enguany les festes, traslladarà la celebració de la seua 50 aniversari al 2021.

No obstant això, l’Ajuntament no descarta organitzar actes extraordinaris alternatius per a celebrar les dates més assenyalades en el calendari festiu de la localitat d’acord amb les mesures de seguretat establides a cada moment .

L’Ajuntament de Loriguilla ha acordat la suspensió de les Festes Patronals previstes per a finals d’agost, després de cancel·lar la Romeria al Poble Vell de maig, o les festes en honor a Sant Joan Baptista, patró de Loriguilla, de juny i el festival Lorifest.

A Olocau també s’ha suspés la celebració de la ‘Iberfesta’ que se celebra el mes de juny.

A Nàquera tampoc hi haurà actes festius fins al mes d’octubre. Així es recull en una resolució d’alcaldia en la qual es resol suspendre la celebració de tots els actes festius, tant els organitzats per l’Ajuntament com festes en urbanitzacions i en nuclis urbans, en tot el terme fins a setembre inclòs.

Després d’aquesta decisió adoptada per l’alcalde no se celebraran les festes patronals, de manera que la Reina i la Cort d’Honor seran les mateixes l’any vinent. També queden suspesos tots els festejos taurins en els mesos de juliol i agost i tots els menjars populars, revetles i actes de les festes organitzades pels veïns de les urbanitzacions i barris al llarg d’estiu.

En el primer ple telemàtic de l’Ajuntament de Marines s’ha aprovat per unanimitat la suspensió de les festes patronals i les celebracions que es realitzen a l’estiu en El Romeral i Marines Vell.

En el cas de Serra on a més de les festa patronals s’ha suspendio la celebració del tradicional Dia de Cirera, que enguany aconseguia la seua 50 aniversari, i de la Fira de la Calderona, s’ha decidit destinar els més de 50.000 euros per a pal·liar la crisi social i econòmica produïda per la covid-19.

La modificació pressupostària permetrà augmentar la partida de la borsa d’ocupació social i la de serveis socials apara ajudar a persones i famílies en situació de vulnerabilitat, apunten fonts municipals.

Vilamarxant també s’ha sumant a la cancel·lació de les festes patronals en tota la comarca de Camp de Túria. Així ho ha comunicat el regidor de Festes, Miguel Navarro, qui ha explicat que davant la situació sanitària s’ha adoptat la decisió de cancel·lar els festejos en honor al Santíssim Crist de la Salut i Santa Catalina.

L’últim dels municipis a comunicar la cancel·lació de les festes patronals ha sigut Casinos que ha ajornat els actes del 8 al 18 d’agost a l’estiu del pròxim any, encara que no es descarta fer algun acte aïllat si la situació ho permet.

Finalment, en el cas de Llíria, s’han suspés les festes de la Puríssima i del Remei previstes per a l’última setmana d’agost i primera de setembre, mentre que segueixen en peus les celebracions en honor a San Miguel que tenen lloc al llarg de la segona quinzena de setembre. Des del consistori avancen que la intenció és celebrar les festes, encara que amb un format diferent si l’evolució de la pandèmia ho permet.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà