23 detinguts per una trama de frau d’IVA en la venda de cotxes d’alta gamma

En Bétera, Llíria, la Pobla, Marines i Olocau

L’Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc d’una operació conjunta dirigida i coordinada per la Fiscalia Europea, han desarticulat una trama de frau intracomunitari d’IVA radicada a València que operava en el sector dels automòbils que s’ha saldat amb vint-i-tres arrestos.

A més, s’han bloquejat 75 vehicles i 44 comptes bancaris, i s’han intervingut 17 propietats, entre altres efectes que, segons informen l’Agència Tributària i la Guàrdia Civil, “permeten cobrir bona part” dels més de 14 milions d’euros en què s’estimen fins hui les quantitats defraudades per l’organització.

L’operació ‘Cavallino’ va començar en 2021, quan l’Oficina Nacional d’Investigació de Frau i la Dependència Regional d’Inspecció de l’Agència Tributària a València, conjuntament amb la Guàrdia Civil, va detectar una organització situada a València que emprava una complexa xarxa de societats instrumentals que, administrades per *testaferros, introduïen els vehicles a Espanya.

Prèviament l’organització donava d’alta aquestes societats instrumentals en el Registre d’Operadors Intracomunitaris i, a través d’elles, adquirien virtualment els vehicles al seu únic proveïdor comunitari, situat a Alemanya.

Segons les fonts, aqueixes transaccions eren “un mer artifici” perquè els vehicles eren adquirits directament a Alemanya per una sèrie de societats revenedores que, en fer-ho d’aquesta manera, estaven defraudant una porció important d’IVA que hagueren estat obligades a liquidar.

La investigació va finalitzar entre novembre i desembre, quan es va dur a terme la detenció a Espanya de 18 homes i 5 dones de nacionalitats espanyola i romanesa a València, Torrent, Bétera, Llíria, la Pobla de Vallbona, Marines i Olocau.

Als detinguts se’ls atribueixen delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Durant l’operació, la Guàrdia Civil de València i l’Agència Tributària van procedir a l’entrada i registre en dos domicilis, tres concessionaris oberts al públic i tres naus que l’organització utilitzava per a la guarda i custòdia dels vehicles.

S’han bloquejat també 75 vehicles de mitjana i alta gamma valorats en més de 7 milions d’euros –d’ells 18 d’alta gamma, valorats en dos milions d’euros–, així com els comptes de 14 persones i 30 empreses amb 1.350.000 euros, al mateix temps que s’han intervingut 17 propietats amb un valor estimat de 3.000.000 euros, set rellotges valorats en més de 100.000 euros, sis ordinadors, sis mòbils i abundant documentació, tant en format físic com digital.

L’Europol ha exercit en ‘Cavallino’ com a òrgan interlocutor per a l’intercanvi d’informació amb altres països de la Unió Europea, especialment amb Alemanya.

Aquesta és la primera operació de trames d’IVA dirigida i coordinada per la Fiscalia Europea a Espanya. Les diligències han sigut entregades en la Fiscalia Europea a Espanya i no es descarten noves detencions, una vegada finalitzada la revisió i anàlisi de la copiosa documentació intervinguda.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà