L’eriçó

l'eriçó critica cine camp de Túria

El darrer film de la realitzadora francesa Mona Achache, basat en la novel•la L’elegància de l’eriçó de Muriel Barbery, representa una aposta interessant que s’endinsa per territoris pròxims a l’existencialisme, on la vida, la mort i el nostre posicionament respecte a aquests valors es barregen a través de la mirada d’una xiqueta d’onze anys (Garance Le Guillermic).

Aquests punts de partida són definits en funció de la classe social a què pertanyen els protagonistes: una família burgesa (els pares de la xiqueta, Paloma, en la versió doblada al castellà) massa preocupada per defensar bé els valors que com a classe social els pertoca, però aliena a altres elements menys “marcats” socialment; la portera del bloc d’apartaments de luxe (Josiane Balasko) que ve a subvertir aquest “ordre”: si socialment se situa en l’escala inferior, les seues preocupacions intel•lectuals i culturals (és una enamorada de la literatura russa i posseeix una gran biblioteca) la situen en un plànol superior; i, per últim, un nou inquilí, japonés (Togo Igawa), que arriba per a instal•lar-s’hi. De la relació d’amistat que aquest estableix amb la portera de l’edifici, a partir del pont d’unió que representa Paloma, s’anirà desgranant tota una sèrie de petites delicadeses al voltant de referents com les aparences, l’amistat, la interculturalitat, el rebuig de certs valors familiars i la mort pel que fa al seu valor màxim que és la vida.

Una intel•ligent posta en escena destaca metafòricament la verticalitat en les relacions socials (la família de Paloma viu dalt, mentre que Renée, la portera, viu baix). Malgrat aquesta distància, que no sols és física, els ulls de Paloma, o, millor dit, el vídeo que son pare li ha regalat, actuen de testimonis d’un món on tot no és com sembla.

Caldria, per acabar, destacar el bon treball dels tres actors que sustenten el film i una deliciosa banda sonora, molt ben integrada en la trama, que fan de L’eriçó un producte molt sòlid.

ANY: 2009
DURACIÓ: 95 min
PAÍS: França
DIRECTOR: Mona Achache
GUIÓ: Mona Achache
ACTORS: Josiane Balasko, GaranceLe Guillermic, Togo Igawai Anne Brochet
GÈNERE: Drama. Comedia

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà