Dones d’El Caire

Mujeres del Cairo. El Camp de Túria

Un bon mirall que reflecteix el desajustament que caracteritza les relacions, que es pretén d’igualtat, però on encara prima la desigualtat, entre  homes i dones al món egipci actual. Si al darrer film Dones d’El Caire la localització imprimeix caràcter a la història (les relacions entre sexes al món de la religió islàmica actual), una lectura més en profunditat de les imatges fa que aquest discurs traspue universalitat.

Perquè d’estatus ens parlen en aquesta cinta del director egipci Yousry Nasrrallah a través de tres històries de dones que ens presenta una locutora de la TV egípcia. Aquestes històries quedaran completades per la pròpia relació de la presentadora amb el seu company sentimental que marcarà el desenllaç de la cinta. Si bé el resultat del tractament de les vivències d’aquestes dones és desigual (possiblement la història de les relacions de les tres germanes amb el treballador-objecte sexual de la seua empresa és la més completa), sí que és cert que el fil narratiu que les comunica és coherent: l’opressió, la desigualtat i el domini que les dones egípcies pateixen a mans de l’home, independentment de vels islàmics, posició social, nivell cultural… Quan el fil de la relació es tensa afloren les contradiccions i aquestes com un foc d’artificis il·lumina tots els arguments masculins, masculinistes que informen la realitat de la vida de parella en aquestes cultures.

Potser, el guany més important de la pel·lícula és mostrar a l’espectador que aquesta realitat relacional travessa en diagonal tot el sistema de classes socials tot afectant no sols dones d’estatus culturals i socials inferiors, sinó dones que per les seus ocupacions se situarien pròximes a la burgesia. Tanmateix, hi ha una resposta que les equipara: la dona ha pres consciència i es rebel·la i aquesta seria la part del discurs més optimista que el film ens regala als espectadors.

 

ANY: 2009
DURACIÓ: 134 min.
PAÍS: Egipte
DIRECTOR: Yousry Nasrallah
GUIÓ: Wahid Hamid
ACTORS: Mona Zaki, Mahmoud Hemida,
Hassan El Raddad, Nahed El Sebaï
FOTOGRAFÍA: Samir Bahzan
GÈNERE: Drama

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà