Pa Negre

Basat en la novel·la homònima d’Emili Teixidor, el darrer film del realitzador català Agustí Villaronga ens situa en la Catalunya rural de la postguerra. A  través dels ulls del protagonista, Andreu (Francesc Colomer), s’inicia un viatge moral, d’aprenentatge, per un món d’adults on la misèria, la  esquinesa i la mentida seran les úniques monedes de canvi.

En aquest recorregut per intentar salvar a son pare de la presó, acusat d’assassinat, Andreu descobrirà la brutor d’un moment històric que va mostrar el costat més menyspreable de l’ésser humà. En aquest itinerari, se li revelarà el sexe com a descobriment i la fantasia com a necessari aixopluc vital front a tanta intolerància i incomprensió. Fantasia i melodrama que caminen de la mà plegats perfectament al llarg de la cinta gràcies a que tira d’ells el nervi narratiu en forma de thriller. Si hi afegim un molt bo treball actoral i una posta en escena perfectament incardinada amb la trama (a destacar el predomini d’elements com la foscor, la brutícia, la lletjor, la mutilació de la xiqueta… que no fan sinó explicitar i matisar l’univers de la història) el resultat final no defraudarà.

Una pel·lícula que manté certes distàncies respecte a altres films de temàtica semblant, ja que, i aquesta és potser la cara més novedosa que aporta, deixa en un segon pla la confrontació més recurrent entre republicans i feixistes per destacar sobretot com l’odi, la maldat o la immundícia ètica poden, fins i tot, capgirar la mirada innocent d’un infant.

ANY: 2010
DURACIÓ: 134 min.
PAÍS: Espanya
DIRECTOR: Agustí Villaronga
GUIÓ: Agustí Villaronga
ACTORS: Eduard Fernández, Sergi López, Roger Casamajor, Nora Navas, Pep Tosar, Laia Marull, Marina Gatell, Joan Carles Suau, Mercè Arànega, Lluïsa Castell, Eva Basteiro-Bertoli, Francesc Colomer, Elisa Crehuet, Jordi Pla.
FOTOGRAFÍA: Antonio Riestra
GÈNERE: Drama

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà