La ampliación del Port, una realidad

Robert Raga

Robert Raga, alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja

Ha transcorregut poc més d’un mes des que Pedro Sánchez va ser investit president del Govern i ja s’ha fet realitat un projecte molt important per al progrés econòmic i social de la Comunitat Valenciana: l’ampliació nord del port de València, un dels projectes més esperats durant els últims anys i que convertirà al cap i casal en l’epicentre logístic del mediterrani.

Amb la seua aprovació en el consell de Ministres, l’últim dels tràmits realitzats, Pedro Sánchez demostra, de manera fefaent, que la nostra Comunitat figura, de fet, entre les seues prioritats, que mai l’ha deixat d’estar i que, malgrat les crítiques d’un costat i d’un altre, la ruta que s’havia marcat el govern socialista d’Espanya només té un objectiu: el progrés del nostre país.

La futura construcció de la terminal de contenidors consolidarà, encara més, la posició preponderant del port de València com a referència en el mediterrani en un moment de feroç competència amb altres ports europeus.

D’aquesta manera, la Comunitat podrà atendre l’elevada demanda de contenidors que s’ha experimentat durant els últims temps i de la normalitat dels quals depén el bon funcionament de les empreses existents en els nombrosos polígons dels municipis valencians, especialment aquells situats en l’àrea metropolitana i en els seus voltants.

No obstant això, per a arribar fins a l’aprovació definitiva d’aquesta ampliació han sigut necessaris nombrosos estudis, plans i programes per a assegurar que aquest ingent projecte compta amb tots els avals, especialment aquells relacionats amb el medi ambient i el respecte “de facto” sobre l’entorn marí situat en l’àrea nord del port de València. La sostenibilitat ambiental ha sigut un dels grans eixos sobre els quals ha gravitat la decisió final perquè, amb tots els estudis acabats sobre la taula, es poguera donar llum verda a l’anhelada ampliació. Només amb les plenes garanties que no afectarà l’ecosistema marí es podia portar avant.

De fet, el Govern de Sánchez s’ha encarregat que aquesta ampliació complira tots els paràmetres i, finalment, els informes tècnics han permés prendre la decisió. Ha hagut de passar una dècada per a desbloquejar aquest projecte, pel camí han passat governs de divers signe polític i ha sigut ara quan un executiu socialista ha fet el pas necessari perquè l’any 2029 siga una realitat, palpable i eficaç.

Els més de 5.000 llocs de treball i els més de 1.600 milions d’euros d’inversions mitjançant una col·laboració públic-privada són xifres molt importants que tindran un impacte enorme sobre l’economia de la Comunitat Valenciana durant els pròxims anys, en un moment en el qual es podrien planar alguns dubtes acrescuts per la inflació i la inestabilitat dels preus de l’energia. Sens dubte, es tracta d’un projecte que culmina les demandes d’empresaris i amplis sectors econòmics de la nostra societat que marcarà un punt d’inflexió.

Per això, la influència sobre l’àrea metropolitana de València serà notable, amb desenes de municipis que alberguen, actualment, milers d’empreses que fan de la logística la seua raó de ser i un dels motors econòmics que conformen la nostra societat.

A Riba-roja de Túria som pioners en un creixement sostenible i respectuós amb el medi natural, amb un empenyiment enorme de les empreses a l’abric de les bones comunicacions que tenim per terra, mar i aire amb la resta d’Espanya i Europa, motius pels quals aquest enclavament privilegiat permet a les empreses triar els nostres polígons per a establir la seua base d’operacions. L’ampliació del *port de València ajudarà a potenciar el teixit empresarial i, per tant, assegurar la creació d’una ocupació estable i de qualitat, un dels quals objectius essencials per a un alcalde, de manera que el municipi puga créixer en igualtat de condicions i oportunitats entre tots els seus ciutadans. Per això, és necessari felicitar-nos pel treball ardu que s’ha dut a terme al llarg de l’última dècada per a fer del nostre Port un emblema en el mediterrani.

1 Comment

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà