L’Eliana tanca les Festes Majors i ja prepara les de 2024

En aquest any s’han celebrat nombrosos actes festius, culturals i pirotècnics

Les Festes Majors de L’Eliana del 2023 han arribat a la seua fi, no sense abans deixar grans instants per al record d’elianers i elianeres. I és que enguany més de 26.000 persones han participat en els actes al llarg d’aquests 10 dies intensos de celebracions, a pesar de la xafogor i les altes temperatures registrades.

Durant la setmana passada s’han precedit actes destacats en la programació festiva com el tradicional Sopar de la Solidaritat, organitzat per la Confraria del Carme, que l’any en què complia la seua majoria d’edat va tornar a citar més de 1.000 persones i la recaptació de les quals ha anat destinada a Càritas, Acción contra el Hambre i el Casal de la Pau. La nit, que malgrat l’amenaça de pluja va aconseguir omplir la plaça, va comptar amb la presència de la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i va estar amenitzada per artistes locals. Un altre dels actes memorables va ser el concert de la Banda Simfònica de la Unió Musical amb el DJ Pere Vicalet en homenatge a la ‘Ruta del Bakalao’ que va interpretar cançons mítiques de l’època i que va posar el públic a ballar.

Altre dels actes memorables va ser l’espectacle ‘Aixovar’ a càrrec d’Amaltea i La Llauradora, amb una selecció de balls valencians combinats amb la desfilada d’indumentària tradicional dels segles XVIII i XIX. Durant aquests dies tampoc van faltar els jocs d’aigua infantils i juvenils, el correfoc a càrrec de la Penya del Coet Bufat en què van participar desenes de xiquets i xiquetes, els divertits monòlegs de Pepa Cases i del veí elianer Miki Dekai, o la gran actuació del grup Apache que reapareixia davant el públic de l’Eliana cinc anys després.

Per part seua, els dies grans van començar dissabte 15 ‘dia de la Vespra’, amb el trasllat de la imatge de la Mare de Déu del Carme fins a l’altar decorat situat a la seu dels clavaris, en una manifestació festiva en la qual no van faltar el foc, amb la passejada de coets, ni les danses populars, amb el ball de nanos i nanes o dels cavallets. El ‘Sarau Valencià’ va amenitzar la nit als peus de la Patrona, així com també ho va fer l’orquestra Seven Crasher a la plaça d’Europa.

Diumenge 16, festivitat de la Mare de Déu del Carme, els protagonistes van ser els clavaris casats, encapçalats per Jaime Planells, que, després de la Solemne Missa i la cercavila, van ser rebuts a l’Ajuntament per l’alcalde, Salva Torrent, qui els va animar a integrar les dones en l’agrupació per a garantir el futur de la festa. El matí va tancar amb una mascletà increïble a càrrec de Pirotècnia Valenciana, una de les més potents de la història de l’Eliana, en la qual es van llançar més de 100 quilos de pólvora i que va sorprendre els assistents pel seu final apoteòsic. Ja a la vesprada, la processó encapçalada pel Gegant i la Geganta va comptar amb la música de l’UME i la participació de nombroses i variades entitats locals com les falles, l’Associació Andalusa o la confraria Verge del Carme. A més, per primera vegada, va estar corejada durant el recorregut pels carrers del centre de la localitat amb càntics a la Patrona.

Dilluns 17, festivitat del Crist del Consol, va transcórrer de la mateixa forma, en aquest cas tenint com a protagonistes els festers fadrins, al cap dels quals ha estat Pablo Marí, i als qui van acompanyar en tot moment les clavarieses de la Puríssima, amb María Vidagany al capdavant.

Els màxims representants del pròxim any, nomenats en acabar la processó, seran José Reinal i Carmen Comte com a festers joves i Salvador Lisart, que serà el Clavari Major del 2024. Tots ells han reconegut estar ja treballant per a les pròximes festivitats.

El primer edil ha felicitat tots els qui han fet possible la celebració d’aquestes festes i ha aplaudit el civisme que ha imperat durant tots aquests dies que han transcorregut sense cap incidència destacable.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà