Abel Martí: “Vull retornar a La Pobla el que m’ha donat”

Abel Martí la Pobla de Vallbona
FOTOS: PAU TINEO

Entrevistem el nou alcalde del PP

El popular Abel Martí és advocat de 31 anys i un dels alcaldes més joves de la comarca des que va accedir a l’alcaldia de la Pobla de Vallbona després del 28M gràcies un pacte amb els dos partits locals CUPO i Centrats, al qual cedirà a la vara de comandament l’últim any.

Per què va fer el pas de ficar-se en política?
La meua intenció és retornar-li a La Pobla el que m’havia donat a mi. He crescut ací amb una qualitat de vida molt bona, feliç, envoltat de bon ambient, bona gent i assegurança. Sempre he sigut una persona activa, participativa que tracta de millorar els llocs pels quals passa i és la intenció que em mou a ser ací. Deixar un lloc un poc millor que del qual m’he trobat i intentar que el meu pas siga positiu per als veïns. Estic molt enfocat a traure al dia el treball, tinc obsessió amb materialitzar coses. No soc impulsiu però si decidit, quan tinc al cap alguna cosa vaig a per això. Eixa és la meua intenció en la política.

Com definiría al nou tripartit, en el qual dos dels seus socis van estar en l’executiu de Compromís?
Tenim regidors amb experiència en l’equip de govern, cas de CUPO i Centrats, però també del PP ja han sigut regidors de govern. Som un govern molt jove i eixe ímpetu s’ha traslladat a voler moure aquest ajuntament. Hem tractat de corregir errors perquè si eixos socis han estat en un govern anterior i ara venen a un altre és perquè saben que hi havia errors que cal corregir i en eixa dinàmica ens hem recolzat els que tenien experiència i l’impuls que dona la novetat en la gestió. Eixe és el mix.

Un dels seus primers gestos va ser baixar-se el sou 6.000 euros. Ho mantindrà la resta del seu mandat?

Era un acte de coherència per part meua. Jo havia qüestionat que teníem l’alcalde millor pagat de la Comunitat sense dedicació exclusiva i veia que això era un llast per a la Pobla. Clar que ho mantinc, si no no ho hauria fet. L’alcalde està ben pagat, ja està més ben pagat que resta de regidors. Jo cobre el mateix però perquè tinc una dedicació del 75% igual que tenia l’anterior que cobrava més. Considere que és un sou molt digne que dona per a complir amb la teua funció i que es pot mantindre no sols aquesta legislatura sinó, si depén de mi, les restants.

Abel Martí la Pobla de Vallbona

L’oposició ha criticat que manté el govern més car de la història.

És una crítica falsa. Els números són clars. Nosaltres som huit regidors incloent-me a mi en dedicació exclusiva, quan ells han arribat a ser nou. Els sous són els mateixos que van deixar. Hi ha una diferència, jo cobre menys que l’exalcalde i tenim una regidora que també està en dedicació parcial, per tant cobra 10.000 euros menys que un regidor anterior. Ja part de 16.000 euros menys que l’anterior. La pujada en els òrgans de govern suposa pujar l’assignació per assistència a plens i les comissions, que només tres regidors d’aquest govern el cobren i deu de l’oposició, per tant el còmput global naix que tots cobraran més que el govern, i eixa és la pujada dels òrgans de govern. Nosaltres no cobrem més que els que hi havia perquè considere que estem ben pagats i que dona per a prestar el servei.

El fet que governe el seu partit en la Generalitat i en la Diputació serà definitiu perquè la Pobla tinga el que reclama des de fa anys?

Entenc que sí, que si no és decisiu serà determinant. Que Mazón i Mompó dirigisquen el Consell i la Diputació és vital i La Pobla ho notarà.

Sap el que rebrà La Pobla de Vallbona de la Diputació del pla d’inversions?

La Pobla sap com ha de fer-ho, però no el que rebrà. La comarca rebrà una subvenció de 25 milions d’euros i a partir de gener es posaran en contacte amb els tècnics per a saber l’assignació dels quatre anys segons la ràtio. Sé que hi ha un 21% d’augment total d’aquest pla. Esperem que en proporció ens arribe eixe increment.

Quins projectes seran els d’aquesta legislatura?

L’institut, les carreteres a l’Eliana i a Riba-roja, el centre de salut d’especialitats, el carrer Colón i els col·lectors, el parc municipal, el centre d’envelliment actiu. Són infraestructures que aquest govern les té marcades perquè vol treballar per elles per a materialitzar-les en aquests quatre any.

Hi haurà piscina el pròxim estiu?
Hui dia no és una prioritat. Més de la meitat de la població de La Pobla tenen piscina pròpia. Entre acabar un col·lector perquè puguen urbanitzar una zona o una piscina, hem preferit fer el col·lector. Si tinguérem diners per a totes les faríem totes i si pel camí es donen els mitjans per a poder executar-la es farà la tercera piscina. És qüestió de plantejar els moments per a les inversions.

Abel Martí la Pobla de Vallbona

Com es va executar l’enderrocament de La Cens?
Es desallotjaran les finques confrontants, són quatre habitatges en total. Cada veí ha optat per una opció, el desallotjament està acordat i a meitat gener començarà la demolició que durarà sis mesos. Hi haurà un procés de decisió ampli en una parcel·la de 870 m² i cal encertar. El més normal és que siga un edifici de gestió municipal, planta baixa més tres. Si que volem connectar el carrer Colón amb el parc a través d’aquesta parcel·la per mitjà d’una passarel·la o d’un carrer per als vianants.

Acaben de tirar avant uns pressupostos de 32 milions d’euros per a 2024, a què es destinaran?
El pressupost reflecteix la inversió dels Edificants que no s’han executat d’ací els 32 milions i el centre de dia quant a inversió. A partir d’ací hem intentat reordenar la situació de l’ajuntament, el pagament d’amortització d’interessos del deute que heretem que és de 13 milions d’euros. Abastem el cost de cànon de l’abocament de residus que són 200.000 euros. Són una sèrie de llastos inicials.

En què es reconvertirà el Cebarock?
El Cebarock es va iniciar amb pretensió de ser un festival de música en valencià però en l’última edició no ho era. Estava desvirtuat el concepte per que es mantenia el nom però no el tipus d’acció. Era gratuït però no tenia l’aforament per a un cost de 20.000 euros. No considerem que anara atractiu per a gastar-nos eixos diners i volem trobar el model de festival que torne a atraure públic. Hem de reformular-ho amb seny.

Quan s’obrirà al públic la Casa Bernal?
És un projecte que té un punt romàntic que es va iniciar adquirint l’edifici amb el PP i després l’obra amb Compromís i no me’l vull apropiar. Hem rebut el projecte i no hem tocat res. És un projecte de tots, molt bonic i il·lusionant i estic encantat de recollir el testimoni. Es crearà un espai envejable amb una plaça interior que tindrà màgia, amb un jardí vertical i que estarà sempre oberta. L’empresa ha demanat una ampliació fins al 30 de març. Estic desitjant que s’acabe i retornar-li al poble alguna cosa que tots miràvem en passar però on no es podia entrar. Serà l’enveja de la comarca.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà