El taiwanés Brian Liao, millor batuta jove del món

El Concurs de Direcció d’Orquestra ‘Llíria City Of Music’ reparteix més de 8.500 euros en premis

Brian Liao és el guanyador del Concurs Internacional de Direcció d’Orquestra ‘Llíria City Of Music’, certamen que l’erigeix com la millor promesa de la direcció internacional. Ho fa després de cinc dies de competició en quatre fases en les quals el guanyador ha hagut de demostrar el seu gran talent, musicalitat i projecció en l’àmbit de la direcció d’orquestres.

El concurs, organitzat per l’Ajuntament de Llíria amb la col·laboració de l’Asociación Española de Directoresde Orquesta (AESDO), va atorgar la segona posició a Daniel Ros i el tercer lloc al britànic Daniel Joseph. Daniel Martínez va aconseguir el premi especial AESDO.

 Amb este certamen, el consistori “busca projectar la imatge internacional de la nostra ciutat exportant el que millor sabem fer, música”, ha reconegut l’alcalde Joanma Miguel qui ha destacar la varietat de procedències dels més de 120 inscrits de quasi 40 països diferents, “la qual cosa demostra l’àmplia acceptació i projecció del concurs en tan sols dos edicions”.

La regidora de Cultura, Maria José Llopis, ha valorat el “magnífic ambient que hem viscut amb els membres del jurat, els participants i tots els melòmans que s’han acostat a gaudir de la música durant estos dies a la nostra ciutat”, reconeguda per la UNESCO com a Ciutat Creativa en la categoria de Música.

La decisió ha estat en mans d’un jurat presidit per l’edetà Manuel Galduf, director titular de l’Orquestra de València (1983-1997), acompanyat per Virginia Martínez, directora titular i artística de la Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia; Filipe Cunha, director titular de la Filarmónica de Braga; Andrés Ascanio, director acadèmic musical de El Sistema de Venezuela; y el director artístic del concurs, Cristóbal Soler. En la fase final, s’han sumat José María Moreno, director titular de la Filarmónica de Málaga; Carlos Riazuelo, director de orquestra de Veneçuela; Víctor Eloy López, director titular de la Filarmónica de Málaga; Manuel Herrero, subdirector artístic de la Orquesta RTVE; y Jaume Gavilán, agent artístic de l’Orquestra ADDA-Simfònica de Alicante.

Quatre fases i un gran concert final

Els participants s’han hagut d’enfrontar a quatre fases amb un exigent repertori compost per obres de Schoenberg, Holst o Haydn; i un concert final, dirigint una orquestra de més de 60 intèrprets principalment de Llíria.

En esta actuació, el programa ha sigut el mateix per als tres directors, compost per “Monologue (chamber 23) for chamberorchestra” d’Amparo Edo, amb una adaptació especial per a la competició; “Variacions rococó per a cello i orquestra” de Tchaikovsky, amb la solista Mar Bonet; i “Egmont (Obertura), Op.84” de Beethoven.

El concurs ha repartit més de 8.500 euros en premis econòmics i, a més, el guanyador podrà ser convidat a dirigir un concert en les orquestres col·laboradores. Estes són OrquestaSinfónica de Radio Televisión Española, Orquestra de València, OrquestaSinfónica de El Sistema de Venezuela, Orquestra ADDA-Simfònica de Alicante, Orquesta de Extremadura, OrquestaFilarmónica de Málaga, Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia, Oviedo Filarmonía, Orquesta Ciudad de Granada, OrquestaSinfónica de Andalucía.

És un jove i prometedor director d’orquestra taiwanés, conegut per les seues habilitats excepcionals i la seua capacitat per a inspirar als músics. Va obtindre reconeixement com a director assistent de l’Orquestra Nacional d’île-de-France durant la temporada 20/21.

 Els seus assoliments inclouen guanyar el segon premi en el 2n Concurs Internacional de Direcció OnlyStage i el tercer premi en el 2n Concurs Internacional de Direcció BMI de Bucarest. També va ser finalista en el 7é Concurs Internacional de Direcció Lovro von Matacic i premiat en el 3er Concurs Internacional de Direcció de Música Xinesa a Hong Kong.

Al 2023, Liao va ser seleccionat finalista de la beca de direcció de l’Orquestra Filharmònica de Londres entre 200 sol·licitants. També va ser triat com un dels 16 finalistes del Concurs de Direcció d’Hong Kong. Durant la temporada 22/23, debuta amb l’Orquestra Simfònica de Taipei i l’Orquestra Simfònica MAV de Budapest, Hongria.

 Liao ha treballat amb l’Orquestra Filharmònica de Londres, l’Orquestra Nacional d’île-de-France, la Filharmònica del Sud de Dinamarca i el Festival de Cordes de Llucana. També ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica Nacional de Taiwan, l’Orquestra Simfònica de Gran Canària i la Filharmònica George Enescu, entre altres.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà